Krbavska bitka 09.09.1493. – Četiri slučaja zaraze u Karlovačkoj županiji – Preminula Mara Valentić

9 ruj

Tragična Krbavska bitka na Krbavskom polju ispod Udbine odigrala se na današnji dan 1493. Osmanlijska vojska nakon pljačke po Kranjskoj i Štajerskoj te oko Kupe i Modruša vraćala se s plijenom i robljem. Na Krbavskom polju dočekala ih je hrvatska vojska predvođena banom Derenčinom. Otpor turskoj vojsci nije bio strateški osmišljen te je doživjela teški poraz. Zapravo Hrvatska je ostala bez podrške Austrije i Ugarske. Izginuli su mnogi plemići iz obitelji Zrinski, Frankopan. Ova je bitka imala teške posljedice za Hrvatsku: otvoren je turski prodor, pljačke i nesigurnost u ostali dio Hrvatske. Ali isto tako počela je sazrijevati misao da se ne možemo osloniti na druge nego na sebe i svojim snagama braniti svoju zemlju. Ova će misao doživjeti vrhunac u domovinskom ratu kad je Hrvatska obranjena i izvojevala međunarodno priznanje.  

Na Udbini je izgrađena crkva hrvatskih mučenika, iznad polja na kojem je oko 10 tisuća poginulih u Krbavskoj bitci.  Ovo svetište obuhvaća sve poginule, dakle sve mučenike u dugoj povijesti. U subotu 12. rujna na Udbini je sjećanje na ovu tragediju i sve mučenike. Nakon križnog puta misa je u 10.30 sati.

Na Udbini 25. srpnja prošle godine

Po prometu kroz Slunj dojam je da koronavirus nije zaustavio privredne aktivnosti

Lijepi sunčani dan. Jutra su pomalo svježa. Pomalo se pripremamo na hodočašće na Udbinu u subotu 12. rujna. Križni put polazi s Krbavskog polja u 8.45 sati . Misa u 10.30 sati. Iz Slunja ide jedan autobus u kojemu još ima mjesta.

Virus u Slunju i Rakovici – U zadnja  24 sata u Karlovačkoj županiji otkrivena su četiri nova slučaja zaraze virusom  COVID. Doznajemo od županijskog stožera da se radi o dvije muške osobe, jednoj ženskoj osobi ali i jednom djetetu koje je bilo u bliskom kućnom kontaktu s već otprije poznatom pozitivnom osobom. Jedna je osoba iz Slunja, po jedna iz Rakovice, Ogulina i Karlovca. Ne treba dizati paniku ali uobičajene mjere opreza treba održavati.

                           †

Preminula je u 89. godini života MARA VALENTIĆ iz Kruškovače 1. Pogreb 09.09.2020. u 15 sati u Cetingradu na groblju Sadikovac. Za njom žale sin Nikola, kćerke Dragica, Ankica i Jelena, snaha Marija, zet Marijan, unučad, praunučad, sestra Zora