Zadnji dan ljeta – Sv Matej ap. –

21 ruj

Zadnji dan ljeta – Danas je zadnji dan ljeta koje je bilo, kao svako ljeto, sunčano i ponekad vrelo. Međutim, ovo je ljeto bilo u znaku koronavirusa. Turista je bilo znatno manje. Zapravo, pravo je čudo da su toliki došli. Mnogi su se dali na turizam: uložili u apartmane i kuće za odmor ali izostali su turisti. Iz ovoga možemo nešto naučiti: turizam je dobar ali on je hirovit pa treba ulagati u druge grane privrede. Poljoprivreda bi trebala biti temelj uz ostale proizvodne grane. Ipak, vlada je spasila našu ekonomiju od većeg pada.

Sutra 22. rujna u 13.30 sati kalendarski počinje jesen. Dani postaju kraći, jutra su svježija. Jesen ima svoju ljepotu. Sabiranje plodova i priprema zimnice, ogrijeva za dugu zimu.

Danas, na zadnji dan ljeta, zatekli smo pčele na preostalom svijeću kako užurbano rade: kao da se utrkuju s vremenom….

Danas sv. Matej apostol – Danas slavimo svetog Mateja, apostola i evanđelistu. Isus ga je pozvao sa carinskog mjesta: radio je za rimsku vlast. Zbog toga su bili omraženi u narodu.  Pratio je Isusa do kraja. Napisao je evanđelje (po Mateju)  i to na aramejskom kojim su govorili njegovi sunarodnjaci. On je želio svojim evanđeljima sunarodnjacima reći da je Isus obećani Mesija koji ne dolazi u slavi i moći nego po križu. O životu svetoga Mateja znamo malo. Međutim, njegovo evanđelje spomenik je ovom apostolu.

Zadnji dan ljeta godine Gospodnje 2020! Tako jednostavna istina: mi nismo gospodari vremena, vrijeme nam je drovano!