Danas spomendan patra Pia – Dječji “ne ću” – Otkazi susreta

23 ruj
Crkva danas slavi spomendan patra Pija. Svi znaju za ovog redovnika stigmatika i karizmatika. Rođen je 1887. u mjestu Pietrelcina u Italiji. Ušao je kao 16-godišnjak u kapucinsku redovničku zajednicu i uzeo ime Pio. Zaređen je za svećenika i ušao u samostan San Giovanni Rotondo gdje je ostao do smrti 23. rujna 1968. Čitav život nosio je stigme, rane na mjestima Isusovih rana. Proveo je život ispovjedajući satima te je mnoge utješio i doveo k spasenju. Svoje poslanje vršio je revno do smrti.  Za života smatran je svetim čovjekom zbog predanosti za dobro duša. Proglašen je i službeno svetim 2002. godine.  
 Prve riječi koje dijete izgovori – nakon riječi mama i tata – je riječ “ne ću”. Taj dječji “neću” pomalo se pretvori u “hoću”. Taj hoću uvjet je rasta djeteta. Taj “hoću” kao izraz poslušnosti pripada onima koji hoće rasti. A dijete je simpatično baš po tome što hoće rasti. Nije drugačije ni s nama odraslima pa ni s onima koji zapovijedaju i upravljaju. Mudar čovjek pronalazi izvor mudrosti  kojemu se podlaže svojim posluhom. Nije li Isus rekao: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u Božje kraljevstvo!” Dijete koje bi ostalo na “ne ću” zakržljalo bi u duhovnom rastu, postalo bi socijalni problem. Isto tako djeca Božja koja bi ostala na “ne ću”  ne bi se vinula do odraslosti. Mudrost je u slušanju: spoznajemo izvor mudrosti kojemu se podlažemo u poslušnosti…

 

Otkazi susreta – Biskupija Gospićko-senjska otkazuje neke zakazane susrete. Tako se otkazuje godišnja Svećenička skupština koja se trebala održati 12. listopada 2020. kao i Susret Župnih-pastoralnih vijeća koji se trebao održati u Otočcu 18. listopada 2020.