Grabovac: sjećanje na ubijenu djecu

26 ruj

Jutros je zahladilo u slunjsko-plitvičkom kraju.. Temperatura je pala na 9 stupnjeva.  U višim je brdima pao snijeg. Kao da se kišoviti dan pridružio žalosti nad ubijenom djecom na današnji dan pred 29 godina u Grabovcu. Agresija na Hrvatsku nije birala sredstva ni ciljeve. Obitelji koje su pobjegle pred granatana JNA i srpskih formacija iz svoga sela Korana našle su utočište u turističkom naselju Grabovac. Od kiše granata koje su sasuli na ovo naselje jedna je ubila troje djece. Najmlađi među njima je Ivan star tek 6 mjeseci te djevojčice Josipa i Dubravka. Pokopani su u zajedničku grobnicu na drežničkom groblju sutradan pred uperenim cijevima neprijateljskih topova sa okolnih brda. 

Danas se okupila rodbina, prijatelji, braniteljske udruge na komemoraciju. U 11 sati misu je u župnoj crkvi predvodio dekan Mile Pecić (sudionik ovih događaja), vlč,. Stanko Smiljanić i župnik Ivan Hodak. Ovu misu ne prikazujemo za djecu – ona su anđeli Božji – nego za poginule branitelje, žrtve rata, za utjehu roditeljima i rodbini – naglasio je dekan.  “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje” – poručuje Isus. Dijete je drago jer je otvoreno u poslušnosti istini i ljubavi. Ono pruža ruke da ga povedemo. To je uvjet rasta. I mi odrasli ostajemo djeca Božja. Oholost, sebičnost mogu nas zaustaviti u rastu, odvojiti od Božje ljubavi. Sotona nas želi odvojiti od Božje ljubavi, odvesti u izolaciju i sugerirati samouništenje. Imamo uvijek šansu u Božjem milosrđu doživjeti oproštenje i novi početak. Isus nas šokira riječima: “Bludnice i carinici preteći će vas u Božjem kraljevstvo!”  Oni koji su svjesni svojih grijeha mogu doživjeli Božje milosrđe i napraviti zaokret…

Nakon mise u Grabovcu je nastavljeno polaganje vijenaca pred spomen obilježjem djeci. Rodbina, braniteljske udruge, načelnici susjednih općina, ministar branitelja i potpresjednik vlade g. Tomo Medved, general Ivan Turkalj. Na kraju su se obratili načelnik općine Plitvička Jezera sa čijeg područja su ubijena djece te ministar branitelja i potpredsjednik vlade g. Tomo Medved. On je istako da moramo njegovati spomen na ovu ubijenu djecu i branitelje koji su dali živote.   

Rodbina polaže vijence i svijeće

Ministar branitelja Tomo Medved i general Ivan Turkalj

Braniteljske udruge

Spomen obilježje prekriveno cvijeće i vijencima

Molitvu je predvodio vlč. Stanko Smiljanić