Sv. Jeronim – U Rastokama jedan most u obnovi, jedan u izgradnji

30 ruj

Na zadnji dan mjeseca rujna slavimo sv. Jeromima, jednog od velikana povijesti crkve. Ima titulu “crkvenog naučitečlja”. Rođen je oko 345. godine u Stridonu, mjestu koje se nalazilo na granici Dalmacije i Panonije. Studirao je u Rimu i postao svećenik. Zbog svoje teške naravi i ‘dugog i oštrog jezika’ iz Rima je otišao u Halkidsku pustinju u Siriji s nakanom da pokorničkim životom ukroti svoju tešku narav. U pustinji je puno čitao, proučavao Sveto pismo i marljivo učio hebrejski jezik. Papa Damaz povjerio mu je da prevede sv. Pismo na latinski koji je tada bio jezik puka. Na prijevodu je radio više od 20 godina. Uz prijedod je napisao i komentare. Umro je 420. godine u Svetoj zemlji. Njemu se pripisuje uzrečica: “Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac!”.  Zaštitnik je Dalmacije.

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano su proslavili 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije od 24. do 30. rujna. Nakon što je upriličen Međunarodni znanstveni skup o sv. Jeronimu, promovirana je knjiga „Svetom Jeronimu posvećeno“. U utorak 29. rujna na Medicinskom fakultetu u Splitu priređena je Svečana akademija.

U Europi od koronevirusa umrlo više od 400 svećenika – Prema Europskoj biskupskoj konferenciji najmanje 400 svećenika preminulo je od posljedica koronevirusa. Nisu pristigli podaci iz nekih zemalja (Francuska, Britanija, Njemačka i Portugal). Najviše ih je umrlo u Italiji i Španjočlskoj. U Poljskoj ih je umrlo deset, u Belgiji pet kao i u Ukrajini, četvorica u Austriji, trojica u Irskoj, jedan u Litvaniji, ostali u Italiji i Španjolskoj.. Ovi se svećenici nisu štedili. Oni su kao i liječnici i medicinske sestre na prvoj crti obrane.  Ipak, većina njih je u trećoj životnoj dobi i načeti su kroničnim bolestima.

Fra Marinku Vukmanu Neuerov dres s potpisom – Fra Marinko Vukman poznati je franjevac u Katoličkoj misiji u Minhenu. Njegov humanitarni i karitativni rad zapazio je i jedan od najboljih golmana na svijetu, golman Njemačke reprezentacije Manuel Neuer i darovao mu dres s potpisom.

Most sv. Ivana u Rastokama izgrađen je 1886. godine. Na njega je postavljen kip sv. Ivana Nepomuka (kao i na mnogim mostovima u srednjoj Europi). Ovaj željezni most zub vremena toliko je nagrizao da je bio opasnost i za pješake. Njegova obnova je konačno počela ove godine. Sanirani su noseći stupovi a željezna konstrukcija skinuta. Dijelovi koji nisu za obnovu bit će nadomješteni novim. Stigao je dio željezne konstrukcije i obnova ide dalje. Ljudi su pomalo nestrpljivi i misle da se to može napraviti u mjesec dana. Most mora biti identičan onomu prijašnjemu i siguran. Ovo je peti most u Rastokama a šesti Moćanov most iznad Rastoka.

Ispod Rastoka (ispod Jarebova mlina)  u izgradnji je novi most koji je dio šetnice oko Rastoka. Most je samo za pješake. Noseći dijelovi su završeni i slijedi  gazna površina za pješake. Betonski su nosači obloženi prirodnim kamenoma pa se uklapaju u okoliš.

 

Motiv iz Rastoka