Danas na Zavalju slavlje sv. Franje

3 lis

Zanimljiv je životni put sv.Franje Borgie čiji spomendan danas slavimo. Rođen je 1510. u plemićkoj obitelji u Španjolskoj, a školovao se u Zaragozi. Na zahtjev kralja Karla V. vraća se na kraljevski dvor gdje se ženi i postaje otac osmero djece. Imenovan je potkraljem Katalonije. Premda je bio na visokom državničkom položaju, provodio je sate u molitvi, te je često primao pričest. Nakon smrti supruge položio je zavjete čistoće i poslušnosti i zavjet da će stupiti u Družbu Isusovu. Osnovao je prvi isusovački kolegij u Europi na kojem je završio studij teologije. Odrekao se svih vojvodskih prava, a 1551. zaređen je za svećenika. Imenovan je generalnim povjerenikom Družbe za Španjolsku i Portugal. Otvarao je nove kolegije. Poslije izbora za generalnog vikara, Kongregacija ga je izabrala za trećeg generala Družbe. Bdio je nad duhom Družbe. Glavne značajke Franjine duhovnosti bile su poniznost i pokora. Bio je čovjek molitve i iskrene pobožnosti prema Isusu u Euharistiji i njegovoj Majci Mariji. Osobito se zalagao za misijski rad u Družbi, pa je osnovao prve misije u Americi. Umro je u Rimu 1572. godine, u istoj sobici kao i sv. Ignacije. Papa Klement X. proglasio ga je svetim 1671.godine.

Jutros u subotu zapuhalo je jako jugo u slunjskom kraju, savijao grane pa je izgledalo na mahove kao da će iščupati stabla.  

Danas mala župa Zavalje iznad Bihaća slavi sv. Franju Asiškog kao svoga zaštitnika. Misa je u 11 sati. Očekuje se dolazak Zavaljčana raspršenih po svijetu.

28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu u nedjelju 4. listopada!

Franjevci s Kaptola od nedjelje 4. listopada, imat će redovite nedjeljne i blagdanske svete mise u 7, 9, 10, 11 i 12 sati u kazalištu Komedija, uz franjevački samostan. Potvrdio je to u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu gvardijan samostana sv. Franje u Zagrebu, fra Smiljan Berišić. Naime, ova franjevačka crkva stradala je u potresu. Naš narod kaže da je bolji dobar susjed nego brat u Americi. U ovoj su crkvi inače prognani Slunjani slavili misu nedjeljom u 16 sati od 1992. do 1995. na čemu smo zahvalni ocima franjevcima.