Nastavlja se tmurno vrijeme – Pater Maccalli na slobodi – Pogreb u Blagaju

16 lis

 

Nastavlja se kišovito i tmurno vrijeme i u slunjskom kraju. Treba se bolje obući. U kućama zagrijavamo prostorije. Svaka obitelj nastoji se blagovremeno pobrinuti za ogrijev. A drvo je zakon u našem kraju,,,Nakon višednevnih kiša pojavile su se gljive.

Kišovito vrijeme se nastavlja

Nakon kiša pojavile su se gljive…

Oslobođen oteti misionar – Misionar Pier Luigi Maccalli kojega su islamski teroristi oteli i držali u zatočeništvu dvije godinae svjedoči o životu u zarobljeništvu. “Cilj im je bio prevesti me na islam”- kaže o otmičarima koji su se u osnovi dobro ponašali prema njemu, ali su vršili psihološki pritisak. Pater Maccalli je otet na kraju mirnog dana dok je pripremao misu za jutro sljedećeg dana, bio je u pidžami… “Začuo sam zvukove izvan misije u selu Niger. Imam ljekarnu za lokalno stanovništvo i mislio sam da nekomu treba lijek. Izašao sam i zatekao naoružane ljude koji su me okružili, svezali mi ruke i odveli. Tražili su sav novac. Otmičari nisu govorili gur-mancè, lokalni jezik, samo je jedan nešto razumio, bili su stočari Fulani”. Vršili su pritisak na njega da se obrati na islam: “Rekli su mi: umrijet ćeš, otići ćeš u pakao, moraš postati musliman’.
Imali su ipak obzira na njegove godine. “Nemam ništa protiv svojih otmičara jer oni ne znaju što rade. Ovo su mladi ljudi, indoktrinirani”. Otac Maccalli je uzbuđen kad govori o svom zatočenju u pustinji. “U dugim danima jedino zanimanje je bilo pripremiti nešto za jelo i moliti krunicu koju sam napravio od komada špage”. Priznaje da je plakao. Osjećao se izgubljen i pitao je Gospodina: “Gdje si?” Bio je i ljut ali je osjećao da je Gospodin s njim. Od 20. svibnja imali su mali radio pa je slušao RFI, Radio Vatikan i BBC. Priznaje da je strašno biti odsječen od svijeta. Oslobođenje je uslijedilo nakon dugog putovanja: “Vojni zrakoplov nas je odvezao u Bamako, glavni grad Malija a onda povratak u Rim…Nastojim moliti jer postoje drugi taoci s kojima sam dijelio patnje…”

Pater Maccalli

Danas je pogreb u Blagaju u 13 sati. Preminula je u Osijeku Katica Visković r. Mauk. Njezina mati Ana Turkalj pokopana je u Blagaju pa je i ona prije smrti zaželjela biti pokopana uz majku. Za njom žale kćerka Korana i sin Ivan.