Sv. Ivan Kapistran – Preminula Mare Hrvojević

23 lis

Danas je spomendan sv. Ivana Kapistrana. Rođen kao Talijan u gradu Capestranu 1386. zadužio je naše krajeve svojom hrabrošću. Razočaran u karijeri kao pravnik odlučio se na duhovno zvanje: pristupio je franjevcima. Postao je pučki propovjednik kojega su mase željele čuti. Bio je najveći propovjednik svoga vremena. Borio se protiv  krivovjerja. Svojim govorima oduševio je mnoge da pruže otpor Turcima koji su prijetili Europi. Pomogao je Ivanu Hunjadiju spasiti Beograd. Kod obrane Beograda, Ivan se zarazio kugom koja je harala kršćanskim taborom. Brodom je prevezen u Ilok, u tamošnji franjevački samostan. Ondje je i umro na današnji dan 1456. godine te je pokopan u franjevačkoj crkvi svete Marije u Iloku.  Posvećeni su mu iločki franjevački samostan, župa i crkva, u kojoj se na glavnom oltaru nalazi njegova slika. Sv. Ivan Kapistran nije bio samo propovjednik nego i čovjek akcije.

Jutros u Slunj

Jutros je ugodno vrijeme i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Nije bistro u slunjskom kraju kao jučer ali podaren nam je još jedan  ugodan dan. Doznajemo da imaju dva slučaja zaraze od koronavirusa u Slunju. Opasnost ne samo da i dalje postoji nego postaje još veća! Budimo pametni i odgovorni – ponavljaju iz stožera.

Večeras u 19 sati završio je listopadski tečaj za brak.

                                

Preminula je u 85. godini života MARE HRVOJEVIĆ r. Barić iz Slunj (Plitvička 41. Pogreb u subotu 24.10.2020. u 15 sati na slunjskom groblju. Za njim žali suprug Pave, sin Franjo, kćerka Berica i rodbina