Slunjski poligon: slavlje zaštitnika kapelanije

6 svi

Na ulazu u vojni poligon “E. Kvaternik” kod Slunja primjećuje se prostor koji pobuđuje pažnju onih koji dolaze ovamo. Podignuto raspelo, pano s likom bl. Ivana Merza, nadstrešnica, šator…Prostor nije još dobio svoj oblik. Upravo ovdje danas je proslavljen zaštitnik ovog vojnog kompleksa bl. Ivan Merz. U 10 sati počelo je misno slavlje. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan po prvi je put na poligonu otkako je preuzeo vojni ordinarijat. U njegovoj je pratnji grkokatolički vladika, križevački biskup mons. Nikola Kekić, također prvi put na poligonu. Okruženi vojnim kapelanima i svećenicima iz okolnih župa započeli su misno slavlje na otvorenom. Lijepi proljetni sunčani dan, ugodan. Po koji leptir zalerprša, čuje se pjev ptica. Uz vojnike, dočasnike i časnike došla je “jaka” delegacija iz Slunja na čelu s gradonačelnikom g. Jurom Katićem i župnikom mons. Milom Pecić. Slunjski crkveni zbor, ne u punom sastavu, vodi pjevanje. Domaćin vojni kapelan vlč. Milenko Majić pozdravio je biskupe, zapovjednika kopnene vojske general-pukovnika Matu Ostojića, zapovjednika poligona brigadira  Jurilja, načelnika Policijske uprave karlovačke Tomislava Kotića, ….Biskup Bogdan progovorio je o zaštitniku ove kapelanije Ivanu Merzu. On je jedna od zvijezda na nebu kad je riječ o katoličkim intelektualcima i angažiranim vjernicima-laicima. Oštrouman i istovremeno zaljubljenik u evanđeosku vijest, ostavio je divno svjedočanstvo na početku prošloga stoljeća. Slunjski pjevači predvodili su pjevanje kojem su se pridružili vojnici i zaposlenici. Sva se priroda zapravo pridružila ovom slavlju “hodočasnika zvijezda”.  Na kraju mise biskup je dao do znanja da je sakralni objekt ovdje potreban.

U obližnjem šatoru nakon mise gosti su ponuđeni čašicom pića. Druženje u radosti…Da se nešto “kuha” oko izgradnje crkve, mogli smo se uvjeriti. Došli su arhitekti s idejnim rješenjima buduće crkve. Biskupi i ostali gosti sa zanimanjem su razgledali rješenja koje nude arhitekti i davali svoje sugestije.

U vojnom restoranu vojska je počastila goste kako to samo ona zna. Tihi radnici, kuharice i kuhari, konobari…imali su puno posla da nahrane vojsku i goste. Malo smo zavirili u kuhinju: vidimo da su svi u pokretu. Nisu imali vremena stati pred naš objektiv! Bože, blagoslovi njihove korake u službi braće ljudi.

0605161n

Dvojica biskupa u misnom slavlju

0605161cc

Visoki časnici i gosti na misi

 

0605161c

Vojska se potrudila da prilagodi prostor za misno slavlje

0605161b

U prvom planu dio “slunjske delegacije”

0605161d

Biskup Bogdan progovorio je mirnoćom onoga koji zna da iza njega stoji uskrsna snaga

0605161e

Kip bl. Ivana Merza

0605161m

0605161h

Pomiješali su se vojnici, zaposlenici, gosti

0605161l

Razgledanje idejnog rješenja buduće crkve na poligonu

0605161i

U vojnom restoranu

0605161k

Dvojica biskupa danas na poligonu

 

0605161j

Njihov se rad ne vidi ali nakon okrepe pomislimo na njihove korake, žrtvu, ljubav, služenje