Mraz i hladno – Razgovor uz kavu – Preminula Mara Pausić

21 stu

Umorni smo od svakodnevnih podataka o zaraženima od korona virusa, mjerama zaštite kojima ne vidimo kraja. Možda nas vijest koja dolazi iz zdravstvenih krugova može donekle umiriti.  Naime, vijest kaže da oni koji su preboljeli koronu vrlo se rijetko mogu ponovno zaraziti, bar u kratkom vremenu. Visokorizične skupine  – a to su radnici koji svakodnevno rade sa zaraženima – nakon što su preboljeli zarazu virusom covid-19 – vrlo rijetko mogu ponovno oboljeti. Ovo je dobra vijest za 51 milijun zaraženih u svijetu.

Pooštrene mjere – Jutros  nas je dočekao mraz. Vedro je jutro. Iako je sunčano hladnoća je ostala preko dana. Večeras slavimo misu u 17 sati. Dakako, moramo poštivati pooštrene mjere opreza: odstojanje dva metra a to znači na četiri kvadratna metra jedna osoba uz obvezatno nošenje maski na licu. To vrijedi i za ulazak i izlazak iz crkve. Jedino članovi obitelji ne trebaju poštivati razmak od dva metra. Oni koji ne mogu u crkvu zbog razmaka, mogu ostati u prostoru pred crkvom koji je ozvučen.

RAZGOVOR UZ KAVU – Jesenski dan. Pomalo dosadili tmurni dani. Kad je sunce danas granulo  nakon dizanja magle osjetili smo potrebu da se okupimo. Na terasi. Treba poštivati neke mjere zbog korone. Zauzeli smo dva stola na razmaku. Marko je prvi stigao i pripremio mjesta za ostale. Uskoro su došli Ante i  Jure  a Miro je stigao s Katicom. Ante je upitao Katicu jeli rekla mužu na odlasku: „Odlazim na pet minuta a ti svako pola sata promiješaj grah da ne zagori“. Smijeh se čuo i u park pa su se neki okrenuli. Nakon stišavanja smijeha Marko je uhvatio riječ: „ Pročitao sam naslov kojim neki Rajče tvrdi “Da crkva u Hrvata barem malo vjeruje svom papi, živjeli bismo  u boljem i tolerantnijem društvu, u zdravoj državi“. Nisam mogao vjerovati svojim očima pa sam dva puta čitao naslov. Pročitao sam i članak. Rajče koristi okušanu metodu kad se jedan negativni slučaj protegne na čitavu crkvu. Naoko govori zabrinuto o crkvi a između redaka krije se mržnja ukrašena cinizmom. Nisu li njegovi prethodnici tražili od Stepinca da odvoji Crkvu u Hrvata od Pape (Rima) pa ga neće suditi. Stepinac je radije prihvatio torture i robiju nego da razbije jedinstvo crkve. Duhovni sinovi Stepinčevih tužitelja danas govore obratno: potiču nas da slušamo Papu!  Nešto tu nije u redu kad nas pozivaju na poslušnost papi. To bi bilo kao da te vrag poziva na molitvu“. Uključio se Jure: „Čuo sam da su negdje u Lici, čini mi se u Raduču, nakon 1945. osnovali crkveni (parohijski) odbor. Sazvali su sastanak. Prva točka sastanka: „Rušenje crkve!“ Ne znam kako je to završilo ali su vjerojatno metode korigirali a cilj je ostao isti. A i danas su se metode promijenile i današnji samozvani crkveni „tutori“ služe se drugim metodama. Oni su zabrinuti za crkvu i njenu budućnost. Samo ne mogu prikriti svoju cilj: rušenje crkve!“ Miro je pomno slušao i načas ustao. Opazio je prijatelja u prolazu i doviknuo mu da se vide popodne u 4 sata. Sjeo je i uključio se u razgovor: „Meni dolaze pred oči scene Krista i farizeja. Pratili su ga u korak i tražili neki njegov gaf, postavljali mu zamke. Počinjali bi komplimentom „Učitelju, znamo da si istinit i učiš Božjem putu“ i onda mu postavili stupicu. Da ga ismiju, ponize, osramote pred narodom. Jer, oni imaju monopol na istinu! Isus je bio beskrajno strpljiv s njima. Jednom od njih je došao na ručak ali kad je vidio iskrenost u srcu. Ipak, Isus ih nije štedio kad je vidio očitu zloću i pokvarenost. Nazvao ih je „zmijska legla“, „obijeljni grobovi“,  „slijepci i vođe slijepaca“. Rekao im je da će ih „bludnice preteći u kraljevstvo Božje“.  Zašto? Jer su znale prekinuti svoj zanat i svim zanosom poći novim putem. Krist je došao spašavati a ne osuđivati. Farizeji se ne žele obratiti!“.

Katica je pomno slušala. Svi su čekali njenu riječ i ona je to primjećivala. Znamo da duhovna energija prelazi iz osobe na osobu. Neki to zovu pozitivne vibracije. Ovdje se radi o profinjenoj duhovnoj energiji koja nas povezuje. Jednostavno ugodno nam je biti s nekim ljudima. Oni ne samo znaju ugodno govoriti nego njihova osobnost zrači dobrotom.  Katica je popravila pramen kose koji joj je pao na lice i započela svoju misao: „  Današnji farizeji pomno prate hod Crkve. Crkva je njima objekt promatranja, analize i zaključaka. Oni je vide izvana, vide njenu pojavnost koja je nekad s mrljama. Oni priželjkuju mrlje da mogu o crkvi pisati. Jedino ih to zanima. Istina, potrebno je kritički pisati i govoriti. Samo je pitanje s kojih pozicija. A oni su uvjereni da imaju monopol na istinu. Takvi vide trun u oku brata a ne vide brvna u svom. Kad oni otkriju pad nekog člana crkve oni ga žele živog pokopati. U tome je đavolska tehnika zavođenja: nakon što ga navedu na bunt i pobunu i uvale u ludosti ne žele da on iziđe iz toga stanja. Tehnika zavodnika je: ti si propao, svi su te osudili, javnost te osudila, naš moćni lobi koji je „savjest“ čovječanstva, osudio te, nema ti spasa, ubij se! To je zadnji čin zavodnika: destrukcija samoubojstvo! A Crkva slijedi Kristov put: spasiti izgubljeno…Ne može se odvojiti od Krista i njegove ljubavi…Ona liječi ranjene i ozdravlja za život vječni.“

Sunce se primiče zalasku. Počinje štipkati hladnoća. Naše se društvo razilazi s mišlju kako je lijepo biti zajedno. 

                                                   

Preminula je u 84. godini života MARA PAUSIĆ iz D. Lađevca 14. Pogreb u subotu 21. 11.2020. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žali suprug Ivan, sin Zvonko. snaha Jasna, rodbina