7. obljetnica od smrti fra Zvjezdana – Preminuo Franjo Turkalj

7 pro

Sedma obljetnica od smrti fra Zvjezdana Linića – Danas je sedma obljetnica od smrti fra Zvjezdana Linića, karizmatskog franjevca koji je mnoge priveo Božjoj jubavi. Fra Zvjezdan rođen je 1. veljače 1941. u Svilnom, župa Grobnik. Uz župu Grobnik na Grobinštini su još župe Jelenje i Cernik-Čavle. Svilno je blizu Trsata pa je Zvjezdana kao dječaka privukla MB Trsatska. Postao je franjevac. Od 1977. djelovao je u Kući susreta u Samoboru. Ovdje je vodio duhovne vježbe i seminare. Mnogi su ovdje doživjeli duhovni preporod, produbili vjeru i započeli intenzivniji duhovni život. Volio je ljude Kristovom ljubavlju. Jednostavno iz njega je izlazila duhovna energija koja je prelazila na ljude. U subotu 7. prosinca 2013. godine okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u 73. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

Jutros je užitak prošetati uz Slunjčicu: svaki put doživimo drugačije boje, igre svjetla…

 Biskup u miru mons. Mile Bogović pozitivan na koronu – Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature u četvrtak 3. prosinca, obavio je testiranje na koronavirus nakon čega je dobio pozitivan nalaz. U nedjelju 6. prosinca biskup Bogović sanitetskim je prijevozom Doma zdravlja Gospić odvezen u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa starosnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Prema riječima medicinskog osoblja, biskup Bogović je stabilnog stanja. Dodajmo da je sedmorica svećenika Gospićko-senjske biskupije pozitivno na koronavirus. Neki su smješteni na bolničko liječenje zbog težeg zdravstvenog stanja.

Biskup u miru mons. Mile Bogović

Slunjčica jutros bruji, huči, poskakuje i teče mirno

Jutors nas je iznenadio ugodan dan. Bilo je ujutro izmaglice po kotlinama. Oblaci su povremeno zastirali sunce ali je uglavnom sunčano i odahnuli smo nakon desetak maglovitih i tmurnih  dana

Papa Franjo putuje u Irak – Sve su agencije javile da je papa Franjo prihvatio poziv i putuje u Irak od 5. do 8. ožujka. Nakon putovanja u Tajland i Japan  u studenom 2019. papa će posjetiti ove godine Bagdad i dolinu Niniva s gradovima Ur, Erbil, Mosul i Quaragosh. U ovoj su zemlji kršćani od apostolskih vremena. Održali su se u nepovoljnim prilikama, progonima. Prije pada režima Sadama Huseina 2003. u Iraku je bilo 1,4 milijuna kršćana, ponajviše u nizini Niniva. Nažalost, teroristi islamske države od 1914. do 1917. prognali su kršćane sa ovog prostora. Ostalo ih je do 400.000. Stoga je papin pohod melem na ranu kršćanima u ovoj zemlji razdiranoj ratovima. 

                  

Preminuo je u 82. godini života FRANJO TURKALJ iz Slunja, Plitvička 42. Pogreb na groblju Jamadol (Karlovac) u srijedu 09.12.2020. u krugu obitelji. Za njim žale kćerke Vesna, Mirjana i Marica, brat Mile s obitelji, unučad i rodbina