Godišnjica smrti nadbiskupa Pavlišića – Veličina malenih

9 pro

Danas je godišnjica smrti nadbiskupa Josipa Pavlišića. Preminuo je na današnji dan 2005. Ovaj vrijedni i zauzeti svećenik i biskup ostavio je neizbrisiv trag u jednom bremenitom vremenu. Izdanak je istarskih svećenika koji su u dramatičnim vremenima vodili Božji narod. Rođen 1914. u Starom Pazimu. Zaređen 1938.  za svećenika. U prosincu 1951. imenovan je pomoćnim biskupom Senjsko-modruške biskupije. Godine 1969. postaje biskup koadjutor Senjsko.modruške biskupije  Zalagao se za osnivanje Riječko-senjske nadbiskupije koja je zaživjela 1969. Godine 1974. postao je nadbiskup i metropolit Riječko-senjske nadbiskupije. Umirovljen je 1990. a preminuo je u Rijeci 2005. te je pokopan u riječkoj katedrali. Biciklom je posjećivao župe po Lici i slunjskom kraju u poratnim vremenima. Postavljali su mu zamke i pratili njegovo kretanje. Bio je oduševljen svećeničkim pozivom, komunicirao je s jednostavnim i visokoobrazovanim ljudima. Bio je jednostavno narodni svećenik i biskup.

Veličina malenih – Jutros je slavljena zornica u slunjskoj crkvi. Molitva i pjevanje ovog naroda je predokus pjesme u vječnosti. “Slavim te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima!”- ove Isusove riječi pogađaju kao udarac čekićem čovjeka u vremenu i prostoru. Tko je zapravo ponizan?  To je onaj koji živi u istini, koji se ne umišlja u ono što nije. Ponizan čovjek zna da je stvorenje Božje i da sve dobro dolazi od Boga. Naprotiv oholica (ateist teoretski i praktični) živi u iluziji. On se uzdiže nad druge i misli da može činiti što mu padne na pamet. Oholost udaljuje čovjeka od istine a to znači od Boga. Ponizan (realan) čovjek je otvoren za Božje darove. Ako bismo analizirali oholicu onda je on ponajprije narcisoidan. (Narcis je mladić koji je sebe vidio u ogledalu i zaljubio se u samoga sebe). Oholi čovjek izvana daje dojam da je superioran, često puta ciničan, a u svojoj biti je kukavica i slabić. Njegova je oholost plašt kojim želi sakriti svoju bijedu, osjećaj manje vrijednosti zbog čega trpi. Ako dublje pogledamo otkrivamo da narcisoidni čovjek ne voli sebe, on mrzi samoga sebe,  “do podne mrzi sebe a popodne čitav svijet”. Oholost je njegovo oružje kojim želi pobijediti svoju nemoć, krhkost. Ako se ne vrati realnosti a to znači poniznosti, takav oholica  može upropastiti živote tisuća ljudi. Diktatori su bili velike kukavice ali su ubijali ljude za zabavu. Ponizan čovjek živi u istini, svjestan svoje snage i svojih granica. Siguran je u sebe i zato nema potrebe da se diže iznad drugih. Tko neprestano trči i traži da ga ljudi priznaju i hvale dokazuje time da sam ne vjeruje u svoje sposobnosti. Jednostavno rečeno poniznost (realnost) je snaga a oholost slabost i grijeh. Oholica je prazan i zato živčano traži pljesak i priznanja. Ponizan čovjek živi u svome miru koji mu Bog daje.

Jutros u Slunju maglovito

Kiša, magla i maska! Sve će to proći – kaže ova djevojka!

Do sada umrlo u Italiji 237 liječnika – U Italiji 14.842 novozaraženih i 634 umrlih od koronavirusa u zadnja 24 sata. Umrla su još četvorica liječnika pa se broj umrlih liječnika popeo na 237. Ovo govori da virus nikoga ne štedi. Nema privilegiranih!

Danas je u 13 sati u krugu obitelj na groblju Jamadol pokopan Franjo Turkalj iz Slunja. Pokopan je u grobnicu u kojoj počiva njegova supruga. Misa je slavljena u 17 sati u župnoj crkvi u Slunju.

                      

Preminula je u 85. godini života MARIJA MOĆAN iz Tatar  Varoša 114. Pogreb u srijedu 09.12.2020. na groblju u Cvitoviću. Za njom žale kći Nada, zet Nikola. unuci Tomislav i Nikolina, praunuci i rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!