Advent u istini i ljubavi – Četvrtak bez sajma! Preminuo Josip Bićanić

10 pro

U polovici Došašća dobro se podsjetiti na njegovu bit. A smisao Adventa je isto što i smisao našega života: pripremiti se za susret s Bogom. Isus je rekao učenom Nikodemu – koji je bio tražitelj istine – da se čovjek mora ponovno roditi. A ponovno rođenje znači živjeti u istini  i služiti u ljubavi!. Na ovim temeljima gradimo ili bez ovih temelja građevina našeg života urušava se. Živjeti u istini! Istina je često nepodnošljiva. Kod prometne nesreće ponekad sudionik ili krivac nesreće pobjegne jer se boji istine. Istina skida maske s naših lica i pokazuje nas u našoj golotinji. Zato čovjek bježi od istine. Industrija zabave upravo ide za tim da čovjeka  omami te da pobjegne od istine o sebi. A  Advent nas uvodi u istinu o nama: to je vrijeme radosnog iščekivanja ili bdijenja. Advent je povlašteno vrijeme u kojem nas Bog poziva da se obratimo, da povjerujemo u njegovu ljubav kako bismo doživjeli istinsku radost za koju nas je On i stvorio. Čovjekov je život zapravo čežnja! Čovjeku više nedostaje nego što ima – govorio je sv. Augustin. Drugim riječima čovjek je nedovršeno biće i teži prema ispunjenju. “Nemirno je srce naše dok ne otpočine u tebi, Bože!” – reći će sv. Augustin nakon burnog života. U adventu otkrivamo svoje dubine koje se ne mogu popuniti šakom slave, moći ili bogatstva. Ispunjenje slijedi na kraju našeg zemaljskog putovanja ali ovo je vrijeme milosni dar Božji u kojem se rađamo za vječnost u  istini i ljubavi. 

Jutros prazan trg u Slunju a četvrtak je!

Jutros je slavljena misa zornica u slunjskoj crkvi. Broj vjernika ne smije preći 25! Poštujemo preporuke. Svi su s maskama pa i ministranti. Kušnje kroz koje prolazimo mogu nas utvrditi u vjeri i ljubavi.

Četvrtak bez sajma u Slunju! Malo neobično. Navikli smo na gužvu na našem trgu četvrtkom. Kako se moramo ponekad odreći svojih uhodanih navika! Zanimljivo je da nam se ukažu nove mogućnosti kad one uhodane nestanu…  

Povremeno se pokazao komadić vedrog neba iznad Slunja

Na trgu su samo dvojica trgovaca: trgovac ribe i ogulinskog zelja

                     

Preminuo je u 53. godini života JOSIP BIĆANIĆ iz Čatrnje 150a. Pogreb u čet. 10.12.2020. u 14 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale supruga Renata, sinovi Jure, Mihovil i Luka, mati Slavica, brat Ivica, sestre Marija, Ankica i Ivanka, rodbina. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!