Slunj: misa na poligonu za don Milenka Majića

11 pro

Danas u 13 sati u crkvi na vojnom poligonu Slunj slavljena je misa za don Milenka Majića, vojnog kapelana koji je ovdje proveo šest godina. Nakon teške bolesti preminuo je 5. prosinca u bolnici Rebro u Zagrebu. Na blagdan Bezgrešne 8. prosinca ispratili smo njegove posmrtne ostatke iz kapele na poligonu koju je on izgradio. Vojnici i djelatnici poligona zaželjeli su da prikažemo misu za don Milenka. Misu je predvodio vlč. Ivan Blaževac koji privremeno vodi kapelaniju poligon.. Uz vlč. Ivana Blaževca koncelebrirao je vlč. Šime Božić i slunjki župnik Mile Pecić. On je i održao homiliju u kojoj je rekao:

Sv. Pavao u poslanici Rimljanima ističe “da Bog na dobro surađuje s onima koji ga ljube”. Ili bismo mogli reći da Bog sve okreće na našu korist. Utješna je to i lijepa misao! Život je na zemlji težak, zovemo ga “dolina suza”. Kad najmanje očekujemo dođe neki udarac, obitelj se raspadne, posao je muka, strah od otkaza i krize, bolest koja vreba…Ali onaj koji vjeruje i ljubi Boga sve te nevolje može podnositi. Bog će sve okrenuti na dobro u našem životu. Čak će me iz smrti probuditi na život! A sada druga misao koja se na ovu nastavlja: “Bog one koje je izabrao suobličuje Svome Sinu!” Kad nas snađu bolesti, patnje, sjetimo se tada ovih riječi velikoga Pavla apostola: Bog nas suobličuje svome Sinu u križu ali i u slavi uskrsnuća.             

Vlč. Milenko kao poslužitelj Božje Riječi počeo je svoje poslanje u Mostarskoj biskupiji. Otišao je u Ameriku u Los Angelos gdje je radio u inozemnoj pastvi s našim ljudim. Kad se vratio u domovinu dao se na raspolaganje vojnom Ordinarijatu. U Petrinji je kao vojni kapelan služio 12 godina . Bio je u misiji u Afganistanu s našim kontingentom. U Slunjski poligon dolazi 2014. Uz ostali rad dao se na izgradnju crkve koja je 2017. na blagdan Bezgrešne blagoslovljena. Ova je crkva Božji poljubac ovom prostoru na kojem je bilo puno nasilja i mržnje.              Kad gledamo njegov život koji bi dio trebali izdvojiti kao najuspješniji? Meni se čini da je najblistaviji dio njegovog života bio onaj zadnjih nekoliko mjeseci kad je s Isusom nosio križ!  Božidar Alić (umro 2. ožujka ove godine) prije smrti je rekao misao: Tražio sam odgovor na neka pitanja ali ga nisam našao. Ali kad dođe sestrica smrt, moj najveći prijatelj Isus dat će mi odgovor!. Utješno je da smrt skida s očiju sljepoću i oslobađa nas za novi život,  one koji su ostali u vjeri i ljubavi.

Na kraju mise vlč. Blaževac je zahvalio vlč. Milenku za svjedočanstvo vjere i svećeničke službe.  Potom su se uputili prema raspelu koje je podignuto prije izgradnje crkve. Upaljena je svijeća za pokojnika i svi su izmolili molitvu Gospodnju.

Homilija nakon evanđelja

Najljepše što smo mogli učiniti za don Majića: prikazali smo misu, Kristovu žrtvu ljubavi do kraja

Kod raspela nedaleko crkve