Preminuo mons. Ivoslav Linić

12 pro

Preminuo je mons. Ivoslav Linić u subotu 12. prosinca 2020. u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Okrijepljen svetim sakramentima završio je zemaljsko putovanje u 89. godini života i 66. godini misništva. Svećeničku službu započeo je u Slunju i Cvitoviću (1955-1960).

Mons. Ivoslav Linić rođen je u Lukežima (župa Jelenje) 26. studenoga 1931., od oca Ljubomira i majke Ivke (rodna župa bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović). U obitelji je bilo petero djece, tri sina i dvije kćeri. Ivoslav je bio treće dijete. Godine 1938. krenuo je u prvi razred pučke škole u Ratuljama kraj Jelenja. Godine 1949. završio je Trgovačku gimnaziju u Rijeci, a 1951. studira teologiju na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Za svećenika je zaređen 31. listopada 1954. Zaredio ga je biskup Josip Pavlišić u kapelici Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci. Mladu misu slavio je 21. studenoga 1954. u gradu Grobniku.

7. srpnja 1955. imenovan je duhovnim pomoćnikom vlč. Stanku Kompareu, upravitelju župe Slunj i upravitelju župa excurrendo u Cvitoviću i Hrvatskom Blagaju. Službu vrši do 28. rujna 1956. kada postaje župni upravitelj župe Cvitović i vodi je do 1960. Kao mlad i dinamičn svećenik ostao je u sjećanju iako je relativno kratko proveo u slunjskom kraju. Godine  1960. biva razrješen službe župnog upravitelja u Cvitoviću i postaje župni upravitelj župa Cernik i Kukuljanovo. Tu službu vrši do 1967. kada preuzima službu upravitelja župe Mrkopalj a župu Cernik i Kukuljanovo preuzima sadašnji slunjski župnik Mile Pecić. Godine1970. iz Mrkoplja odlazi u Rijeku i preuzima službu ekonoma Nadbiskupije koju vrši u sedam mandata. Kratko je upravljao ponovno župu Cernik – Čavle i bio je kratko vršitelj dužnosti ravnatelja Bogoslovnog sjemeništa. U ožujku 1981. postaje kanonik Prvostolnog metropolitanskog kaptola katedrale sv. Vida u Rijeci, a 28. ožujka 1981., ravnatelj metropolitanske crkve-katedrale sv. Vida Riječke nadbiskupije. Službu rektora riječke prvostolnice obavlja do umirovljenja 3. srpnja 2015. Nakon umirovljenja živio je u Svećeničkom domu  u Rijeci.

Uz mnoge službe koje je obavljao, mons. Linić dobitnik je brojnih priznanja poput Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ za napore i očuvanje crkvene i kulturne baštine i promicanje katedrale sv. Vida i Grada Rijeke, a koju je dobio 2003. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke. Godinu dana kasnije, odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Za vrijeme pontifikalne mise 14. lipnja 2006. u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uručio je mons. Liniću odlikovanje pape Benedikta XVI. „Nostrum Praelatum Honorarium“.

Mons. Ivoslav je bio neobičan svećenik. Lako je uspostavio komunikaciju sa svim ljudima, skromnim i poslovnim. Umio je svojom karizmom razoružati i one tvrdoglave. Znao je reći istinu sugovorniku oštrim riječima ali mu nitko nije zamjerio jer je volio ljude. Gdje bi se on pojavio okupila bi se grupa i čuo se smjeh, živi razgovor, diskusija. Nedostajat će nam ovaj dragi svećenik.

Dan i sat pogreba objavit ćemo čim doznamo ali na pogrebu može biti samo 25 osba. Stoga molimo vjernike u župama u kojima je služio (Slunj, Cvitović, Cernik-Kukukjanovo, Mrkopalj…) da se pomole za njega kod svojih kuća.

,