Kamen u rukama klesara – Magla oko nas

18 pro

Kad je veliki umjetnik Michelangelo udarao velikim čekićem gromadu kamena prolaznici su ga znatiželjno pitali što to radi. On je odgovorio: “Oslobađam anđela!” Čudili su se takvom odgovoru ali je ovaj veliki umjetnik vidio u toj gromadi kamena anđela. Trebalo je puno udaraca čekićem dok se iz tog kamena nije počeo pokazivati anđeo. A tako se oslobodila i njegova Pieta i druga velebna djela. Kad je isklesao Mojsija iz kamena kažu da ga je lagano udario po čelu i rekao: “Progovori!” Ova nam slika može poslužiti da dokučimo da i Božja dobrota želi od nas isklesati remek djelo. Ništa ne bi bilo od kamene mase bez čekića u rukama umjetnika.  Sveti će Pavao reći u poslanici Rimljanima “da Bog na dobro surađuje s onima koji ga ljube”. Ili bismo mogli reći da Bog sve okreće u našu korist. Utješna je to i lijepa misao! Život je na zemlji težak, zovemo ga “dolina suza”. Ali onaj koji vjeruje i ljubi Boga sve te nevolje može podnositi. Bog će sve okrenuti na dobro u našem životu. Čak će me iz smrti probuditi na život!  Pavao nastavlja: “Bog one koje je izabrao suobličuje svome Sinu!” Kad nas snađu bolesti, patnje, sjetimo se tada ovih riječi velikoga Pavla apostola: On nas suobličuje svome Sinu u križu ali i u slavi uskrsnuća! Ako budemo u ovom Božiću lišeni blještavog sjaja to ne umanjuje bit Božića. Zapravo naš je Božić autentičniji kad ga živimo u siromaštvu, oskudici, izolaciji. Isus je rođenjem u štalici prihvatio naše siromaštvo, on je dostajan našeg siromaštva, progona, patnje…

Jutros je slavljena misa zornica u slunjskoj crkvi. Rano ustajanje, hladnoća, magla, virus koji odnekud vreba…ne mogu nas rastaviti od ljubavi Božje.

Božićna ispovijed – Sutra u subotu 19. prosinca nema zornice nego ćemo u grupama po 25 osoba pristupiti božićnoj ispovijedi. U 8 sati svećenici će biti na raspolaganju u dvorani i crkvi. Može ući samo 25 osoba, jasno s maskama i nakon dezinfekcije ruku, u crkvu ili dvoranu. Treba poštivati distancu od 2 metra. Nakon ispovijedi i pričesti crkva odnosno dvorana će se prozračiti i dezinficirati za drugu grupu u 10 sati. Isto tako 25 osoba u crkvi i 25 u prostranoj dvorani u 10 sati ispovjedit će se  i pričestiti. U 12 sati treća grupa. Ako netko dođe pred crkvu odnosno dvoranu a broj je popunjen morat će pričekati vani. Ne samo da trebamo držati razmak u crkvi nego ga poštujemo i pri ulazu i izlazu. Osobe koje primijete neke neobične simptome (temperatura, grlobolja, kašalj…) moraju ostati kod kuće i savjetovati se sa svojim liječnikom. Ponašat ćemo se odgovorno prema drugima i prema sebi. Ispovijed je u svojoj biti slavlje! Dan svoje ispovijedi mogli bismo izraziti riječima popularne pjesme: “Danas je naša fešta!”. Radi se o fešti oproštenja, pomirenja, oslobađanja tereta koji nas sapinje bez obzira na koronu…

Jutros u Slunju magla svuda oko  nas.  To ne znači da sunce ne sija. Iznad oblaka je sunčano.

3272 nova slučaja zaraze – U protekla 24 sata zabilježena su 3.272 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 21.297. Među njima je 2.918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. U protekla 24 sata oporavile su se 4.352 osobe, a testirano je njih 10.849.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije je izvijestio da je od PCR testova, 211 obrađenih uzoraka imamo 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S područja grada Karlovca je 60 osoba, Duge Rese 8, Ogulina 17, Ozlja 1, Slunja 1, Barilovića 2, Generalskog Stola 2, Josipdola 4, Lasinje 1, Rakovice 1 i Vojnića 3.