In memoriam: biskup mons. Mile Bogović

22 pro

“Na Blagovijest 25. ožujka trebali smo proslaviti 20 godina povijesti Gospićko-senjske biskupije. Misu je trebao voditi kardinal Bozanić u katedrali u Gospiću sa susjednim biskupima. To je izostalo zbog pandemije“ – zapisao je biskup Bogović u prilogu za godišnjak „Mostovi 2021“. Nije ni slutio da će taj virus i njega pogoditi u naponu stvaralaštva. Kao da se utrkivao s vremenom zadnjih godina života: s. Amalija koja ga je obilazila u njegovom stanu svaki put ga je našla za kompjutorom. Kuću-stan pretvorio je u zavičajnu biblioteku. Otimao je zaboravu mnoge događaje nedavne prošlosti, ispravljao krivotvorine…

          Mons. Mile Bogović rođen je 7. kolovoza 1939. u Cerovcu, župa Slunj, od oca Mije i majke Mande rođene Piršić. Osnovnu školu pohađao je u Nikšiću i Slunju, a klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu a od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti. Za svećenika zaređen je 29. lipnja 1964. i slavio mladu misu u Slunju 5. srpnja 1964. Počeo je  svećeničku praksu u Senju i Krivom Putu. Znao se tada našaliti da svi koji su na „krivom putu“ njegovi su župljani. Bio je župnik u Praputnjaku, ali njegovo je najvažnije poslanje bilo profesorsko. Predavao je povijest na Riječkoj teologiji, bio rektor, generalni vikar… U Domovinskom ratu nadbiskup mu je povjerio brigu za okupirani dio nadbiskupije i brigu za prognanike. Obilazio je institucije i propitkivao povratak prognanog naroda, skupljao dokumentaciju, svjedočanstva. Nakon povratka slobode u slunjski kraj i dio Like i Krbave, još je zdušnije radio na osnivanju biskupije. Papa Ivan Pavao II imenovao ga je 4. lipnja 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije. Za sjedište mu je određen Gospić. Biskupsko ređenje slavljeno je 29. lipnja 1999. godine u riječkoj katedrali Sv. Vida. Njegovo zalaganje za osnivanje biskupije postalo je svakomu opravdano: na prostoru od Zagreba do Zadra treba zaživjeti nova biskupija. Zapravo radi se o vraćanju biskupije koja je pred turskim provalama preseljena u Modruš, Senj i Rijeku. Sazrelo je vrijeme da se biskupski štap vrati natrag u Liku (Krbavu). Nakon silnih pustošenja u prošlosti  a posebno od 1991. do 1995. ovaj je prostor trebao i jaču crkvenu instituciju. To je biskup ponavljao. Sveti Otac je to uvažio i osnovana je Gospićko-senjska biskupija 25. svibnja 2000. Svečano je proslavljena uspostava nove biskupije 25. srpnja 2000. a prvi je biskup mons Mile Bogović. On je isticao da je biskupska služba „samar“ koji će ga odvojiti od njegove ljubavi prema povijesti…Mlada biskupija svake je godine dobivala nova tijela i službe. Obnovljene su crkve i  osnovane dvije nove župe. Biskupovo je djelo Crkva hrvatskih mučenika na Udbini. Bio je uporan i crkva je niknula. Ovdje su održani velebni susreti crkve na putu i one s mučeničkom palmom u ruci. Biskup je obilazio župe. Njegov govor je razumljiv. Kad je jedna kćerka zvala svoju mater telefonom ona je odgovorila da sluša biskupa Bogovića i ne može razgovarati. Na kćerkino inzistiranje mati joj je rekla : „On mene liječi!“ Nastupao je u medijima, u stručnim  povijesnim susretima, družio se s narodom. Njemu je bilo normalno i kao biskupu zaigrati božićno kolo „Janje moje“ u Slunju s narodom. Premda je priznao zadnju godinu da se više trebao družiti s narodom! Zadnji susret s župom Slunj bio je 16. studenog ove godine kad je slavio misu na Dan sjećanja. Bila je to misa njegovog oproštaja sa slunjskim pukom. 

Godine 2016. u 77. godini života mogao je predati biskupiju novoimenovanom biskupu mons. Zdenku Križiću. On se povukao u mirovinu ali se tek sada mogao posveti svojoj ljubavi prema povijesti.  

          Uz svoju biskupsku službu, suradnju sa svećenicima, obilazak župa, slavlja, propovijedi, on je napisao povelik broj knjiga, stručnih članaka. Godine 2019.  izašao je zbornik o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu Mile Bogovića pod naslovom „Spašavanje povijesti“ na 500 stranica. Doznajemo da je biskup Bogović autor 18 knjiga i 76 znanstvenih članaka. Bio je suradnik i godišnjaka Slunjskog dekanata Mostovi.

          Njegov bi pogreb u normalnim okolnostima bio velebno svjedočanstvo Božjeg naroda koji bi dohrlio u Gospić reći svome biskupu hvala. Ovako će biti pokopan u gospićku katedralu kao prvi biskup Gospićko-senjske biskupije skromno. Ali, mnogi će biti u utorak 22. prosinca u 11 sati duhovno povezani s biskupom koji je ostavio iza sebe divno svjedočanstvo vjere i  ljubavi prema narodu, koji je u bremenitom vremenu bio glas Božji. 

Danas u 11 sati zazvonit će zvona na zvoniku slunjske crkve, crkve u kojoj je biskup Bogović kršten! Pokoj vječni daruj mu Gospodin!

Na Udbini

Slunjska župna crkva