Zadnja zornica – Pred Božić

23 pro

Jutros je slavljena zadnja zornica u Slunju. Pred nama je Badnjak, polnoćke…U ovakvim okolnostima kao ove godine nismo slavili Božić. Čak i u ratu unatoč granatiranja bili smo okupljeni i pružali ruke jedni drugima…

Ove godine zbog koronavirua  moramo biti udaljeni jedni od drugih dva metra. Nema stiska ruku i zagrljaja kao znaka da se volimo u božićnoj radosti. Ipak, bit Božića ostaje. Rođenjem kao dijete u siromaštvu i hladnoći štalice Bog se pokazuje dostojan našeg siromaštva, oskudice, hladnoće…On nije zaobišao one na rubu društva: njih je stavio u prvi plan! Bog je dostojan naše krhkosti, ali i ljepote biti čovjek. Čovjek, miljenik Božji, nije ostavljen u beznađu. Isusovo rođenje potresno je svjedočanstvo koliko nas Bog voli. On će i našu smrt obezvrijediti i posvjedočiti da čovjek s dušom i tijelom ima mjesto u Božjem kraljevstvu ljubavi. S pravom će sv. Pavao isticati da nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Božje: ni smrt, ni život, ni sadašnjost ni budućnost, ni ikoji drugi stvor…Neka je sretan Božić, Porođenje Isusovo, svima ljudima dobre volje!

Sa jutrošnje zornice u Slunju

Ove ćemo godine slaviti Božić i polnoćke u posebnim okolnostima. Koronavirus prisiljava nas na oprez i distancu. Ove godine moramo biti udaljeni jedni od drugih dva metra! Ne možemo stiskom ruke ili zagrljajem podijeliti božićnu radost s drugima. U crkvu može ući ograničen broj osoba: na svakih sedam kvadratnih metara jedna osoba. Tako će veće crkve moći primiti više osoba a manje manji broj. Polnoćke se moraju održati prije 22 sata.

Evo rasporeda polnoćki i božićnih misa u Slunju i okolici:

Slunj: polnoćka na Badnajk u 20 sati, na Božić  mise u 8 i 11 sati. Prostor pred slunjskom crkvom je ozvučen pa oni koji ne mogu u crkvu ostat će pred crkvom i slušati misu, pridružiti se pjevanju.

Blagaj: polnoćka na Badnjak u 18 sati, na Božić misa u 14 sati

Cetingrad: polnoćka na Badnjak u 21 sat, na Božić misa u 12 sati

Cvitović: polnoćka na Badnjak u 21 sat, na Božić misa u 12 sati

Lađevac: polnoćka u 19.30 sati, na Božić misa u 10 sati

U slunjskom je kraju danas dopodne bilo sunčano

                    

Preminuo je u 67. godini života IVAN BADANJAK iz Slunja. Pogreb 24. prosinca na slunjskom groblju. Za njim žale supruga Ivana, kćerka Danijela, sin Predrag s obiteljima, unučad