Sedma vazmena nedjelja – Roditeljski sastanak – Krštenje malog Borne – Blagaj se sprema za svoga zaštitnika: Duhove

8 svi

Stjepan je kamenovan, zastrašujuća smrt, ali je molio za one koji su ga kamenovali: “Gospodine ne uzmi im ovo za grijeh!” Kako je moguće moliti za one koji te progone i ubijaju? Stjepan je pogledao na Krista i odatle proizlazi njegova snaga da se može dići iznad mržnje. Pokretač naših aktivnosti treba biti ljubav a ne mržnja. Mržnja razara, uništava. Stjepan se digao iznad mržnje i postao “jedno” s Gospodinom Isusom koji je molio za one koji su ga razapinjali “jer ne znaju što čine”. A mi ne želimo ni s kim biti “jedno”. Želimo ostati u svojoj sebičnosti. Tražimo užitak za sebe samoga. Čovjek koji se izolira ne može rasti. Ni Bog nije usamljenik. U njemu je bujica života: Trojstvo u jedinstvu. Plod jedinstva Oci i Sina je Duh Sveti. Zato u njemu postoji i mjesto i za nas ljude. Isusova molitva “da budu jedno kao što smo mi jedno” ponuda je svakom čovjeku za sudioništvo u Božjem životu. Isus moli “neka i oni u nama budu  da svijet uzvjeruje da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio”. Čovjeku je otvoren put Božje srce. Isus traži od nas da budemo jedno s njim u Ocu kako bi svijet povjerovao. Jedino po nama, ako smo jedno u Kristu, svijet može biti pomiren. Možemo li slijediti ovo razmišljanje? Kako su naše riječi malene da u njih stavimo Božju veličinu…Ipak, u našem srcu nešto zatitra kad slijedimo ovo razmišljanje o današnjem evanđelju.

Danas je, kao svake nedjelje slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 i 11 sati. U 8 sati došli su kandidati za prvu Pričest s roditeljima. Nakon mise razgovor s njima, propitkivanje, uvođenje u otajstva naše vjere. Znademo i zapjevati…

080516e

Krštenje malog Borne –  U 11 sati pod misom u Slunju kršten je mali Borna Ivan Močilac. Roditelji su mu Igor i iva, a krsni je kum bio Igor Obrovac. Ovom se krštenju raduje čitava crkva, dakako i roditelji, djedovi i bake.

Roditeljski sastanak – Nakon mise u župskoj dvorani roditeljski sastanak s roditeljima krizmanika. Ove godine župa Slunj priprema 37 osmaša za Krizmu. Krizma ne smije biti dan parade, raskošni okvir bez slike. Njihov dosadašnji hod zajednica je pratila, hrabrila ih. Nakon Krizme oni će sami biti drugima poticaj u hodu za Isusom. Krizmanici i ove godine imaju zajedničke odore, crvene toge. Tako se izbjegava takmičenje u odijevanju koje ne mogu pratiti oni slabijeg imovinskog stanja. Krizma će biti inače 18. lipnja u 18 sati.

080616b

U Blagaju prije mise: svi oko bake Volarić!

Na Duhove svi u Blagaj – U 14 sati misa u Blagaju. Ova se mala zajednica priprema za slavlje Duhova u iduću nedjelju. Mještani su uredili okoliš oko crkve. Pokosili su travu i očistili prostor za nedjeljno slavlje. Blagaj je jedina župa u Gospićko-senjskoj biskupiji koja slvi Duhove za svoga zaštitnika. Dođite iduću nedjelju 15. svibnja, na Duhove, u 14 sati u Blagaj! Crkva je malo odmaknuta od D1, u zelenilu. Okoliš je predivan.

080616a

080516c

Danas na misi u Blagaju