Karitas pomaže – Na kraju jedne godine – Preminuli Slavica Šimeković i Franjo Jelečanin

31 pro

Karitas Sisačke biskupije čini velike napore u prikupljanju i podjeli pomoći stradalima od potresa. Doznajemo da je više od 200 mladih tijekom cijelog dana u srijedu 30. prosinca u distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije u Zagrebačkoj ulici u Sisku sortiralo i distribuiralo pomoć za stradale u potresu. Samo kroz ovaj centar tijekom dana distribuirano je više od 20 šlepera hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, alata i građevinskog materijala…Pomoć prikupljaju pojedine biskupije u Hrvatskoj i u BiH, neke župe i katoličke misije u inozemstvu. Ovo nas podsjeća na godine progonstva 1991. do 1995. kad je u Hrvatskoj bilo 600,000 prognanika iz okupiranih dijelova Hrvatske i iz BiH. Tada je crkva sa svojim karitasom odradila lavovski dio materijalne i duhovne podrške prognanom narodu. Nije to vrijeme izgubljeno. Kad gledamo unatrag onda su u našem hodu kroz vrijeme bili najdragocjeniji trenuci kad smo se žrtvovali jedni za druge, kad smo prolili suzu, pružili ruku, odrekli se stamenog prostora, materijalnih dobara.

Volonteri karitasa Sisačke biskupije na djelu

Na kraju jedne godine – Neki kažu da proteklu godinu treba što prije zaboraviti jer nas je “obdarila” koronom i potresima. Ne bismo smjeli tako gledati. Nije samo vrijeme igre, zabave, obilja, pjesme pravo vrijeme. Ispunjenije i bogatije je vrijeme kad smo se žrtvovali za druge, kad smo se odrekli ne samo viška, kad smo posvetili drugima, pogotovo slabima i ugroženima vrijeme, lijepu riječ…Kad sam govorio o potrebnima jedan mladić je rekao:  “Njihov problem. Što se to mene tiče!” Vjerujem da se taj mladić poslije postidio tih riječi. I mi ljudi rastemo ili bismo trebali rasti u zrelosti, u vjeri i ljubavi. Ideal je Krist koji se posve predao za druge, do smrti na križu.  

Jedna godina je na isteku. Večeras ćemo u 17 sati u našoj crkvi u Slunju slaviti misu zahvalnicu. Zahvalnost za primljene darove. Ponajprije za dar života. Uzmimo olovku (ili kalkulator) i izračunajmo: naše srce u minuti protisne oko 5 litara krvi. Koliko je to u jednom satu, u jednom danu, u jednom mjesecu i u jednoj godini! Doći ćemo do impresivnih podataka. A da je srce samo malo zastalo sve se urušava. Vrijeme je dar Božji a na daru možemo reći hvala!

Iako je stara godina u Slunju je sajam: četvrtak je!

                          

Preminula je u 83. godini života  SLAVICA ŠIMEKOVIĆ r. Moćan, iz Slunja. Bila je dobra vjernica. Udata za Ota Šimekovića: nisu imali djece. Pogreb 2. siječnja 2021. na slunjskom groblju. Za njom žale nećaci i slunjski vjernici

 

Slavica Šimeković

 

Preminuo je u 90. godini života FRANJO JELEČANIN Daničin iz Vaganca. Sa ženom Katom podigao je troje djece. Pogreb danas 31.12.2020. u 13 sati na groblju u Vagancu. Za njim žale sin Josip, kćerke Ankica i Danka s obiteljima, unučad..