Majčin dan? – Vrtovi trebaju sunca

9 svi

Majčin dan? Kardinal Rainer Maria Woelki (Koeln) izjavio je da ne treba slaviti Majčin dan kako bi se posvjedočila ljubav prema majci. “Jedan blagi pogled, srdačni zagrljaj ili zajedničko provedeno vrijeme – to se radi 365 dana pa i bez cvijeća” – rekao je nadbiskup u nedjelju na radiju. Onaj tko želi svojoj majci učiniti istinko dobro, ne treba čekati Majčin dan.

Kard. Woelki kritizira stav da se na Majčin dan pokloni cvijeće ili popije kava s majkom „a onda čitavu godinu ništa“. Onaj tko tako misli bolje bi bilo da zaboravi majčin dan. „Nijedan čovjek ne može ljubiti na zapovijed, samo zato što je u kalendaru zapisan majčin dan“ – kaže kardinal. Čovjeku ne treba ljubavi koja je formalna dužnost ili navika.

Dobro je ovo kardinalovo kritičko promišljanje. Majčin dan može biti medijski napuhan balon a da majka s tim nema ništa. Naše majke, koje radosno služe, velike su upravo zbog toga. Veliki i sveti ljudi ne znaju da su veliki a majke su uparo takve. Njihova veličina ne ovisi o priznanju ili nepriznanju društvene zajednice.

090516c

Motiv iz Slunj snimljen jutros u 9 sati

Jučer pljuskovi i tuča – Jučer je, u popodnevnim satima, bilo pljuskova. Ponegdje je bilo i tuče kao na pr. na području Lađevca nedaleko Slunja.

090516b

Vrtovima je potrebno sunca

Jutros je vedro u slunjskom kraju. Nakon kiše potrebno je sunce našim vrtovima. A jutros je sunce počelo buditi posijano sjeme a ono koje je niklo sunce mu daje snagu rasta.

Smrt pod vlakom – Kako javlja Pu karlovačka prekjučer u ranim jutarnjim satima u Dugoj Resi, putnički vlak koji prometuje na liniji Split–Zagreb naletio je na za sada nepoznatu mlađu mušku osobu koja je smrtno stradala. Na mjestu događaja obavljen je očevid, a u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja i utvrđivanja identiteta smrtno stradale osobe provodi se daljnje kriminalističko istraživanje.