Vjera u kušnjama – Maglovit dan – Preminuo Franjo Obrovac

9 sij

Suočeni s križem pandemije i potresa možemo upasti u napast da tražimo “spasenje” u praznovjerju, u nekakvim alternativnim sljedbama. Onaj koji ima živu vjeru u Krista ne treba nikakva joga, ni razne tehnike koje tobože smiruju. Ljubav Božja pročišćuje i oplemenjuje naše emocije što nas uvodi u pravi mir koji ovaj svijet ne može dati. Iskreno skrušenje i kajanje vraća nas u Božji zagrljaj. Kajanje otvara put Božjoj milosti koja oplemenjuje i mijenja naš život. Treba nam istina koja nas oslobađa od lažnih idola, od šarlatana i lažnih proroka. Ne trebaju nam astrolozi ni sastavljači horoskopa koji tobože otkrivaju budućnost. Treba nam Božja Providnost koja vodi naš život, ali nismo oslobođeni nošenja križa. Križ nosimo s Kristom za spasenje svijeta. U križu je spas, život i uskrsnuće naše. Nažalost neki poklanjaju svoju dušu vračarama koje za novac zavaravaju naivne. Ne trebaju nam čudotvorci koji vežu ljude na sebe i svojim laskanjima zarobljavaju i čine ih robovima. Jedino nas Isus vodi u slobodu djece Božje. Isus koji je za nas trpio i umro. “Doći će vrijeme  kad ljudi neće  podnositi zdrave nauke, nego će  sebi  po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima te će odvraćati uši od istine  a okrenut se bajkama!” – poručuje sv. Pavao. Jednostavno rečeno, u kušnjama jača naša vjera.

Jutros u Slunju

Magla se zadržava čitavo dopodne

Maglovita i tmurna subota – Jutros je maglovito i tmurno u slunjskom kraju. Koja pahuljica snijega pala je noćas. Molimo s našom braćom koja ovih hladnih dana u potresom pogođenom području trpe nestašicu i hladnoću. Uza svu pomoć koja stiže sa svih strana, oni ostaju u velikim kušnjama. Možda najljepša slika koju sam vidio ovih dana je ona kako vjernici pred porušenom crkvom mole. Molitva nije samo prošnja nego traženje snage da u nošenju križa ne upadnemo u gorčinu i jad, da ne izgubimo vjeru. Veliki smo kad s Isusom nosimo križ s nadom i vjerom da naše patnje imaju svoj kraj, da križ nema zadnju riječ. U ovom dragom narodu ima vjere koja pobjeđuje sve poteškoće pa i samu smrt.   

Usporavanje korona virusa – Očito da se širenje koronavirusa usporava. Odgovorno ponašanje donosi rezultate. Upravo sada treba ustrajati u preporučenim mjerama. Dolaskom dužih dana s više sunca, boravak na otvorenom i cijepljenje usporit će a vjerujemo i zaustaviti virus.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji 53 su nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR) od 209 testiranih. S područja grada Karlovca 36 osoba, Duga Resa 4,  Ogulin 3, Ozalj 1, Slunj 1, Barilović 2,  Draganić 1,  Generalski Stol 1,  Saborsko 1, Vojnić 1,  Žakanje 2.

Na granici po hladnoći, kiši i snijegu – Jedan talijanski portal donosi sugestivni naslov: policajci u lovu na migrante (u snijegu i među minama) s podnaslovom: To traži Europa! Riječ je o hrvatskoj policiji koja u teškim uvjetima zime i niskih temperatura čuva granicu Hrvatske i EU od ilegalnih upada. Zašto kritički pisati o jednoj relativno maloj zemlji koja ne može riješiti tako veliki problem koji je europski i svjetski? Danas migranti kod Bihaća ulaze u novoizgrađene šatore koji pružaju kakve-takve uvjete u ovoj zimi. Kao da je policajcima lako noći i dane, po kiši, mrazu i snijegu po bespućima čuvati granicu. Tko misli na ove ljude? Zaslužuju li oni lijepu riječ i ohrabrenje? Čuli smo za jedan program u Italiji koji ima za cilj vraćanje migranata u njihove zemlje s financijskom podrškom. Dakako, to je dobrovoljni povratak. Pratit će ih tako da u svojoj zemlji otvore neki posao. To je put rješavanja ove migrantske krize…Razne humanitarne udruge neka se prihvate sličnog posla a ne samo parolaški braniti prava migranata. Bolje je upaliti makar jednu svjećicu nego danima govoriti o mraku!  

 

                      †

Preminuo je u 86. godini života FRANJO OBROVAC iz Ponora 6. Pogreb u subotu 9. siječnja 2021. u 13 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žale supruga Marica, sinovi Dražen i Goran, snahe Jasna i Ivana, šestero unučadi, rodbina