Blaženi Ivan Merz – Kišovito jutro – Milosrđe i patnja

10 svi

Na današnji dan 1928. preminuo je u 32. godini života bl. Ivan Merz (1896.-1928.). Rodio se u Banja Luci. Iako odgojen u liberalnoj sredini, našao je put koji ga je poveo u duhovne prostore. Nakon završene gimnazije pohađa vojnu akademiju u Beču. Za vrijeme Prvog svjetskog rata je mobiliziran te je bio sudionik fronte u Italiji gdje je doživio apsurd rata. Nakon rata studira književnost u Beču a završava u Parizu. Doktorirao je na zagrebačkom sveučilištu. Bolna životna iskustva motivirala su ga na zauzetiji kršćanski život. Angažirani je vjernik laik u Zagrebu, katolički intelektualac, osobito se posvetio brigu za mladež. Bio je čovjek žive vjere, duboke molitve, ljubitelj liturgije, odan ljubavi prema bližnjemu. Preminuo je u Zagrebu 10. svibnja 1928. Grob mu se nalazi u bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 2004. u Banja Luci.

100516a

U Slunju kišovito

Jutros je oblačno u slunjskom kraju i pada slaba kiša. Pomalo je dosadila česta kiša. Sanjamo sunčane dane ali oni ne dolaze.

U godini milosrđa: Milosrđe i patnja

Što činimo kada se netko od nas nađe u samoći, beznađu i bespomoćnosti? Kad se susretnemo s bližnjim koji je u velikoj  žalosti i jadu. Što možemo učiniti? Prva naša reakcija je suzdržanost. Izbjegavamo ga jer ne znamo koju bi mu riječ rekli. Što reći na pr. onome kome je dijagnosticiran rak? Odmah recimo da riječ nije najvažnija. Biti blizu čovjeka u nevolji više je od bilo kakve riječi. Zatim povjerenje koje imamo prema takvoj osobi od neprocjenjive je važnosti. Ovdje nastupa i milosrđe. A milosrđe je nutarnje raspoloženje prema drugoj osobi. Milosrđe ne podnosi moć, superiornost. Ako smo nemoćni pred patnjom druge osobe, praznih ruku i bez riječi, ne znači da nemamo što ponuditi. Ostaje odnos blizine i suživljenja s patnjom takve osobe što je dragocjeno u takvim prilikama.  

Rijeka: misa za preminule navijače Armade – U povodu 29. obljetnice osnutka Kluba navijača “Armada” riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je u ponedjeljak 9. svibnja misno slavlje u katedrali Sv. Vida u Rijeci za sve preminule članove i poginule hrvatske branitelje pripadnike Kluba navijača Armade. Suslavili su vicerektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci vlč. Marko Stipetić i vlč. Pavo Điko. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Misa za Armadu

Snimak sa portala Riječke nadbiskupije