U Isusovoj školi – Blagoslov kuća

17 sij

Gospodin poziva svakoga od nas preko događaja, osoba, preko svoje riječi…Ostajemo ponekad gluhi čitavo jedno razdoblje života. Ponekad se netko “slomi” na jednom naoko beznačajnom događaju: otvore mu se oči nakon desetljeća sljepoće. Sv. je Augustin i mnogi obraćenici žalio za godinama kad su bili slijepi i gluhi za Božji glas… Ivan Krstitelj završava svoje poslanje: on se povlači a nastupaju mesijanska vremena. Krist poziva i odabire prve učenike. Zanimljiv je susret prvih učenika i njihov odziv. Dvojica Ivanovih učenika pošli su za Isusom. On ih pita: “Što tražite'” Oni odgovaraju: “Učitelju gdje stanuješ?” Isus odgovara: “Dođite i vidjet ćete”. Nama je možda ovaj dijalog čudan. Ali učitelj u tadanje vrijeme nije držao nastavu i pustio učenike: oni su živjeli s učiteljem. Oni su ne samo slušali njegovu riječ nego su promatrali njegovo ponašanje i učili. A on je govorio životom isto koliko i riječima. On će ih voditi i u školu trpljenja, patnje a ne samo velikih znamenja.  Oni su ga vidjeli kako je uronjen u molitvu pa su ga molili da i njih nauči moliti. Naučio je njih i nas velebnu molitvu “Oče naš”.  Još je jedan detalj zanimljiv: kad je Andrija otkrio Mesiju i Učitelja pozvao je svoga brata Šimuna. Očito oni koji su otkrili Isusovu mudrost i krenuli u školu života vječnoga osjećaju potrebu da i druge pozovu.

Mi smo u Isusovoj školi čitav život. Nažalost, neki pođu za njim ali ih skrenu brige zemaljske i zaborave na Učitelja. Ne zaboravimo da je on došao da slomi sotonsku silu koja drži ovaj svijet u porobljenosti. On nas može osloboditi okova i naših zaslijepljenosti, uvesti nas u dublji uvid u svijet i događaje. Vrhunac njegove škole je križ na kojem je raspet: dao je sebe za druge do kraja!

U svijetu je svakog dana ubijeno 13 kršćana, 11 ih je uhićeno ili zatvoreno, a četiri oteto. Također, dnevno se napadne ili zatvori 12 crkvi i objekata u vlasništvu kršćana, pokazuju podaci organizacije Open Doors koja skreće pozornost na patnju kršćana u svijetu. Ovi su kršćani u Isusovoj školi patnje i mučeništva. Nije njihova patnja uzaludna kao što ni Kristova nije bila. Ali, jesmo li spremni s Isusov nositi križ svoj i križeve naše braće?

Jutros je u Slunju tmurno

Danas u Slunju mise u 8 i 11 sati /u Blagaju u 14 sati/

 

Blagoslov kuća – Počet ćemo s blagoslovom kuća sa zakašnjenjem i još uvijek u posebnim okolnostima. Ovdje donosimo raspored ovog tjedna. Proći ćemo kroz ova naselja i blagosloviti domove  onih koji su zaželjeli blagoslov. Očekujem vašu suradnju u ovom okolnostima  a to znači da ćemo poštivati stav onih koji smatraju da je bolje odgoditi blagoslov za bolja vremena. Jednostavno ćete reći susjedu da ste na pr. u izolaciji i da ćete blagoslov primiti naknadno. Na zatvorena vrata nećemo kucati ni zvoniti. Nakon prikupljenih iskustava ovog tjedna dat ćemo raspored za idući tjedan.  

Raspored  blagoslova ovog tjedna:

po 18.01. od 9 sati: Lumbardenik

ut 19.01. od 9 sati: G. Popovac, Srednje selo, G. Šuška (u 13 sati prekid zbog pogreba u Blagaju)

sr 20.01. od 9 sati: Mali Vuković

če 21.01. od 9 sati: G. Taborište

pe 22.01. od 9 sati: D. Taborište

su 23.01. od 9 sati: G. Nikšić

ne 24.01. od 14 sati: Trg i Rastoke