Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo – Blagoslov obitelji

2 velj

Blagdan Svjećnce jedan je od najstarijih kršćanskih blagdana. Prema običaju Marija i Josip 40. dan nakon rođenja prikazali su Isusa u hramu. Dijete Isusa susreo je starac Šimun koji u tom Djetetu prepoznaje obećanog spasitelja. Slikari su ovjekovječili prizor kad starac Šimun prima Isusa u naručje. Bog započinje svoje spasiteljsko djelo u koje je uključen čitav svijet. Šimun izriče da sad može poći u miru “jer oči moje vidješe spasenje svijeta”. Proročica Ana vidi u Djetetu onoga kojega su generacije očekivale…Danas nosimo svijeće na blagoslov. Svijeća simbolizira Krista koji nas vodi putem vjere i ljubavi  k svjetlu neugasivu. Svjetlo vjere mora se upaliti u našem srcu i ništa ga ne smije ugasiti u mijenama života.

Danas smo slavili misu u slunjskoj crkvi u 17 sati. Blagoslov svijeća stoji na početku slavlja. Nakon blagoslova svijeće su upaljene u rukama vjernika. Od slojevite poruke današnjeg blagdana istaknimo treću generaciju, naše bake i djedove, stričeve i ujake, koji su brižno čuvali upaljenu svjetiljku vjere. Bože, koliko je takvih! Oni nisu beskorisni pojedinci na sporednom kolosijeku, nego  živi svjedoci vjere koja je sazrijevala, rasla i jačala u nevoljama života. Bože, hvala ti za tolike drage bake i djedove koji su silno bogatstvo crkve i društva. Oni su proroci svoga vremena koji su živjeli budućnost…

Sa mise danas u 17 sati u Slunju

Danas smo od 9 sati blagoslivljali obitelji u malim ulicama V. Nazora, Staroj cesti, Trnskog, Koranskoj i Školskoj u župi Slunj. U pratnji župnika su brat i sestra Ivan i Viktorija Požega. Divni sunčani dan, stabla okićena snijegom. Prelijepi pogled na Rastoke. Posjetili smo i blagoslovili 26 obitelji. U ovom dijelu Slunja puno je nenastanjenih kuća, jednako koliko i nastanjenih. Kuće u kojima nitko ne živi djeluju tužno. Srdačno smo primljeni. Molitva, sjećanje na pokojne u obiteljima koje su crkve u malome potvrda je našeg zajedništva u apostolskoj i katoličkoj crkvi. 

U maloj uličici Ivana Trnskog

Mala meteorološka postaja iz koje se šalju podaci o temperaturi u Slunju

Kod obitelji Magdić