Jedini liječnik – Valentinovo u Cvitoviću

14 velj

“”Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!” Isus ganut pruži ruku, dotače ga se  pa će mu: “Hoću, budi čist!! I odmah nesta s njega gube i očisti se..Dodao je: “Pazi, nikom ništa ne kazuj, nego odi, pokaži se svećeniku  i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije…” Mi smo možda toliko opsjednuti samim sobom, svojom uspješnošću, zdravljem, vezama u društvu da nam ne pada na pamet kleknuti pred Isusa. A zaraženi smo smrtnim virusom a Isus je jedini liječnik. Vrsni nogometaš može na igralištu doživjeti srčani udar i u trenutku se sve uruši. Naša umišljenost nam priječi da kleknemo pred Isusa i reknemo da nas spasi. Čovjekova oholost može biti zastrašujuća ali na koncu eksplodira kao napuhani balon. Ovaj nam je gubavac uzor. On je svjestan svoga stanja i zato je otvoren Isusu, jedinom liječniku. Zemaljski liječnici mogu zaliječiti neku bolest ali ne mogu nas izliječiti za život vječni. Guba je zarazna bolest. Zaraženi su bili izolirani: nisu smjeli sudjelovati u slavljima. Oni su se morali ponašati odgovorno prema zdravima i odmah pri susretu reći da su nečisti. Slično nama danas koji se borimo s koronavirusom, izolacijom. Ali, zaraženi ostaju u komunikaciji s Bogom i Božjom ljubavlju onda i danas. Kristova je ruka ispružena prema svakomu bez obzira na stanje u kojem se nalazi. Ali trebamo učiniti ono što je učinio u današnjem evanđelju gubavac: kleknuti pred njega, obratiti mu se. On danas djeluje u svojoj crkvi koja je produženi Krist kroz vrijeme. Zanimljivo da Isus grubo reče ozdravljenom da nikom ne govori što mu je učinio. Isus ne želi biti slavan, popularan, živjeti na valovima ljudske slave, živjeti od spektakla, ne želi biti ljudima idol. On to izbjegava, skriva se kad mu žele pljeskati. Ljubav je skrivena, ona nema puno veze sa pljeskom. Na kraju Isus je uzeo na sebe našu “gubu” i ponio na križ. On nas je izliječio “svojom modricom”.  Ali, ne za nekoliko godina zemaljskog života nego nas liječi za život vječni.

Župna crkva u Cvitoviću

Danas je Valentinovo: župa Cvitović na poseban način slavi sv. Valentina. Tako će i danas vjernici u Cvitoviću slaviti sv. Valentina.

Jutarnja misa u Slunju u 8 sati

Jutros u 9 sati u Slunju

Jutros je u Slunju i okolici vedro ali hladno. Temperatura je do šest stupnjeva ispod ništice. Snijega gotovo nema ali je hladnoća primjerena za ovo doba godine.

U Blagaju nakon mise na “zubatom” suncu