Čista srijeda: početak Korizme – Preminuo Pave Špelić

17 velj

Počinje korizmeno vrijeme koje je prilika da napravimo “generalku” u  našem životnom hodu. Post, molitva i milostinja, kakvima ih je Isus predstavio uvjeti su i izraz našega obraćenja. Postiti znači odreći se samog sebe, svog egoizma i podijeliti s drugima dobra s kojima raspolažemo, dobra koja nisu naša nego mi s njima upravljamo. Molitva je razgovor s dobrim Ocem u iskrenosti srca. Mi ne pravimo reklamu od našeg posta, darivanja potrebnima i molitve. “Neka ne zna ljevica što čini desnica” – reći će Isus kad je riječ o našoj milostinji. Udovica koja je ubacila novčić u hramsku riznicu dala je sebe za razliku od bogataša koji su to činili spektakularno, da ih ljudi vide i hvale. Ona nije nikoga optuživala ni gledala: dala je najviše što je imala i otišla nezapaženo. Prava ljubav i dobrota tražie skrovitost. Dobro bi bilo naš korizmeni post, molitvu i milostinju “očistiti” od težnje da nas drugi vide i hvale zbog naše “dobrote”.

Danas je Čista Srijeda ili Pepelnica. U Slunju slavimo misu u 17 sati s obredom pepelanja. Ove godine zbog koronavirusa obredi će biti prilagođeni prilikama i to na ovaj način:

“Svećenik izgovara molitvu za blagoslov pepela te ga škropi blagoslovljenom vodom, ne govoreći ništa. Zatim, obraćajući se svima prisutnima, samo jednom izgovara formulu kako je naznačena u Rimskom misalu: „Obratite se i vjerujte u Evanđelje“ ili „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti”.

Zatim svećenik opere ruke, stavi masku na lice i posipa pepelom one koji mu prilaze ili, ako je potrebno, odlazi onima koji su ostali na svojim mjestima. Ništa ne govoreći, svećenik posipa pepeo po glavi svakog vjernika.” (Iz Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, 12. siječnja 2021.)

Srednjoškolci na odmoru dolaze kupiti nešto za marendu: toga do sada nije bilo

 

                     

Preminuo je u 79. godini života PAVE ŠPELIĆ iz Lumbardenika, živio u Zagrebu. Pogreb 18.2.2021. na groblju Markovo Polje (Zagreb). Za njim tuguju  supruga Danica, brat Josip, šogorica Katica i Mare, nećaci i nećakinje s obiteljima, rodbina i prijatelji. Pave je donirao vitraj-prozor u župnoj crkvi u Slunju. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!