Put križa: u slunjskoj crkvi u 17 sati – Blanka napušta šport

19 velj

Križni put – Danas je korizmeni petak. A petak u korizmi ima posebnu težinu. To je dan Kristovog predanja do smrti na križu. Veliki Petak vrhunac je Božje ljubavi prema čovjeku. Čovjek ne može biti ravnodušan prema Božjoj ljubavi: ona ga izaziva i potiče na odgovor. U Korizmi se petkom vjernici okupljaju na dirljivu pobožnost Križnog puta (Put križa). Tako ćemo se i mi u Slunju u 17 sati okupiti u župnoj crkvi i sudjelovati u križnom putu. Zastajemo na četrnaest postaja i zadržavamo se u razmišljanju i molitvi.

Danas u slunjskom parku

Jutros je u Slunju relativno toplo

Oproštajno pismo Blanke Vlašić – Velika športašica Blanka Vlašić definitivno napušta športsku karijeru. U oproštajnom pismu Blanka se zahvalila obitelji, prijateljima, navijačima, ali i Bogu:  “Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talent mogao procvasti. Prijateljima i navijačima koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu….Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno.”

Teško je nabrojiti sve njezine pobjede. Čak 11 puta preskočila je 202 cm na otvorenom, sve ostale atletičarke ukupno 8 puta u sezoni. S 207 cm, došla je na diobu drugog mjesta svih vremena. Imala je 6 najboljih skokova sezone i 8 od najboljih 10. Proglašena je europskom atletičarkom godine. Nominirana je za najbolju svjetsku atletičarku godine i bila je druga. Međunarodni atletski savez proglasio je njezin skok od 207 cm najboljim ženskim atletskim rezultatom godine. 

Nakon teške ozljede 2013.godine Blanka je upala u teško depresivno stanje. U to vrijeme javio joj se jedan prijatelj rekavši da je na Poljudu zapalio svijeću i pomolio se za nju. Nekoliko dana kasnije Blankin brat i nogometaš Hajduka, povjerio se Blanki rekavši joj da se obratio. Poslije tog razgovora, Blanka je kako kaže tri dana plakala i povjerovala u Krista. Nakon osvajanja brončanog odličja na olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru, hodočastila je u Mariju Bistricu gdje je 10. rujna održala katehezu za 1.500 mladih i pritom poklonila svoje brončano odličje svetištu Majke Božje Bistričke. Neki su mediji nakon toga pogrdno pisali o njoj ali su u njenu obranu ustala 53 ugledna športaša i športska djelatnika. Među njima našli su se Aleksandar PetrovićDubravko ŠimencSlavko GolužaVedran ĐipaloKlaudija BubaloZoran PrimoracIvana BrkljačićTamara BorošMartina ZubčićNika FleissMiro BilanGoran IvaniševićŠime Fantela i drugi. Blanka nikog ne osuđuje ali ne može dozvoliti da drugi osporavaju njezin uspon u duhovne visine. Isus Krist daje odgovor na naše najdublje težnje. On je put, istina i život.

Slikovni rezultat za blanka vlašić