Iznenadio nas snijeg – Papa u Bagdadu – Pokopan Mile Štajduhar

6 ožu

Jutros nas je iznenadio snijeg u našem slunjsko-plitvičkom kraju. Doduše, napadalo ga je par centimetara ali dovoljno da čitav naš kraj obuče u bjelinu. Vedro je i pred nama je sunčana subota. Ako je ovo zadnji trzaj zime bit ćemo zadovoljni. Naime, još nije sve u punom cvatu pa snijeg i mraz još ne mogu napraviti velike štete.

Danas je u 15 sati pogreb u Blagaju s misom a u Slunju misa u 17 sati.

Jutros nas je iznenadio snijeg

Jutros u Slunju

Ekipa mladih žena vodi brigu o čistoći slunjske crkve. One se rasporede i svaki tjedan dvije od njih temeljito očiste crkvu. To rade tiho, bez javnih priznanja. Bože, kako su dragocjeni ljudi koji rade tiho, prema onoj Isusovoj “Nek ne zna ljevica što čini desnica”. U korizmi ovakav samozatajni rad dolazi do izražaja, postaje molitva i svjedočanstvo koje govori više od tisuću riječi.

Papa Franjo u Iraku:

L'arrivo di papa Francesco all'incontro con al-Sistani, in una viuzza di Najaf

Papa se danas susreo s velikim ajatolahom Al Sistani: dijalog i opraštanje nemaju alternativu!

Il Papa all'incontro interreligioso di Ur, patria di Abramo, nella piana dei Caldei

Papa Franjo na međureligijskom susretu u Ur-u u Kaldeji, Abrahamovoj domovini istakao je da je Bog milosrđe i najveća uvreda je profanirati njegovo ime mrzeći braću…Kada je terorizam prodro na sjever ove voljene zemlje, bezobzirno je uništen dio njezine veličanstvene povijesne baštine, uključujući crkve, samostane, mjesta molitve raznih zajednica. Ipak i u tom mračnom trenutku zasjale su neke zvijezde – rekao je Sveti Otac – i spomenuo mlade muslimanske volontere iz Mosula koji su pomogli obnoviti crkve i samostane, gradeći bratska prijateljstva na ruševinama mržnje, kao i kršćane i muslimane koji danas zajedno obnavljaju džamije i crkve…

Pokopan Mile Štajduhar – Danas je u Blagaju, nakon mise u župnoj crkvi, pokopan na blagajskom groblju Mile Štajduhar. Mile je rođen i odrastao u obitelji sa šestero djece u Pavlovcu: petorica braće i jedna sestra. Kao mnogi iz Pavlovca razišli su se po svijetu, Neki od braće otišli su u Ameriku. Rado su dolazili u Blagaj na proštenja. Bili su ljubitelji tambura pa su rado zasvirali kao i pok. Mile. Mile, koji je preminuo u 77. godini života, pokopan je na groblju u Blagaju uz vojne počasti i velik broj ljudi. Za njim tuguju supruga Mare, sin Miljenko, kćerka Željka, zet, unučad i mnogi prijatelji i poznanici. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!