Dan misionara-mučenika – Križ – znak Božje ljubavi – S koronavirusom živimo

24 ožu

Danas slavimo Dan misionara-mučenika. A ovaj je dan odabran ne slučajno. Na današnji dan 24. ožujka 1980. u San Salvadoru u bolničkoj kapeli, dok je slavio misu, ubijen je biskup mons. Oscar Arnulfo Romero. Ubijen je zbog dizanja glasa protiv nasilja vojne diktature u zemlji. Biskupu Romeru pridružuju se mnogi misionari diljem svijeta koji su ubijeni, zatvoreni, utamničeni zbog pomaganja sirotinji. U 2020. godini u svijetu je ubijeno 20 misionara: 8 svećenika, 3 časne sestre, 1 redovnik, 2 sjemeništarca i 6 vjernika-laika.

Crkva u Hrvata ponosna je na svoje misionare. Ima ih 78 i djeluju u 26 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i misijskim područjima Europe. Podaci se mijenjaju svaki mjesec (ovi su iz 2020. godine)

Biskup Romero

Križ – znak ljubavi – “U poruci smo napisali da je Bog u nama koji patimo. On je bliz upravo onima kojima je teško. Zagledajmo se u križ Kristov. Kad ovih dana razmatramo Isusovu muku tada također ne možemo naći pravi odgovor na pitanje zar je to Bogu trebalo, zar je on morao to proći… Mi smo ljudi smrtni, znamo da nas čekaju bolesti i smrt, ali dragi Bog je besmrtan i on je došao i preuzeo to na sebe. Božja ljubav nam se nameće kao ispravni stav i kada Boga gledamo kao ljubav, kad odgovorimo sebi da Bog nije onaj koji kažnjava, ni neki policajac ni nadzornik ni osvetnik nego onaj koji nas ljubavlju kao otac prihvaća, oprašta nam, pomaže nam, tada možemo razumjeti možda više srcem nego li samom logikom i križ Kristov i njegovu patnju i smrt jer ljubav je u žrtvi. Isus je rekao ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, a veće ljubavi nema od onoga tko život daje za svoje prijatelje. To je Isus učinio za nas i to Bog čini neprestano za nas kada i mi bivamo pridruženi njegovoj patnji i križu koji nosimo, koji nam život donosi i okolnosti u kojima živimo, potres, pandemija i sve ono što se događa u ljudskom životu“ – sisački biskup mons. Vlado Košić.

Danas u Slunju

Danas u Slunju malo sunca a onda oblaci…Vidjeli smo pčele u potrazi za peludom

S virusom korone živimo svaki dan: on je jednostavno među nama. PCR testom je utvrđeno da je u Karlovcu 53 novozareženih, Ogulinu 6, Dugoj Resi 43, Slunju 1, a po općinama je situacija sljedeća: Barilović 2, Bosiljevo 1, Draganić 8, Generalski Stol 2, Krnjak 1, Rakovica 1.

Antigenskim testom je detektirano 13 slučajeva u Karlovcu, pet u Dugoj Resi, Ogulinu i Ozlju po jedan a u Slunju osam. U Bariloviću je jedan slučaj, Generalskom Stolu 4, Kamanju, Krnjaku i Netretiću po jedan.

Kakvi su podaci u Italiji? – Broj zaraženih u Italiji u posljednja 24 sata je 21.267 (prema ministarstvu zdravstva). Jučer ih je bilo 18.765. U jednom danu je 460 preminulih (jučer ih je bilo 551). Ukupan broj umrlih od početka epidemije je 3,440.862.