Uskrsni ponedjeljak

5 tra

Snagom ljubavi Krist je otvorio grob, kamen navaljen na grob otkotrljala je Ljubav. Uskrsnuće je logika ljubavi. Činjenica uskrsnuća mnoge je pogodila: nekima je to radost i nada ali nekima je to smetnja, stvara im probleme. Oko Isusova Uskrsnuća nastaje podjela. Zašto neki odbacuju unaprijed pomisao na uskrsnuće? Zbog okorjelosti srca. Oni su se zatvorili u grobnicu svojih iluzija, iluzija moći, slave i bogatstva. Prihvatiti Kristovo uskrsnuće znači napraviti preokret u životu, sve presložiti. To traži napor. Lakše je ostati u svojoj baruštini nego se otvoriti novosti uskrsnuća. Neki će slaviti Uskrs jelom i pićem, pisanicama i pršutom i ostati na razini vanjskog slavlja.  A Uskrsli poručuje ženama i nama: “Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da dođu u Galileju. Ondje će me vidjeti”. U Galileji je započeo svoje djelo spasenja a uskrsnuće je nastavak. Uskrsnuće Kristovo nas pokreće!

Mi uskrslog  susrećemo okupljeni na euharistiji, misnoj gozbi. On ostaje s nama do konnca svijeta. Iz tog susreta kreću naše aktivnosti: svjedočanstvo, navještaj, pomaganje slabijima, spašavanje naše braće… S pravom je majka Terezija rekla onima koji su je pozvali u jednu islamsku zemlju da organizira zbrinjavanje siromašnih: “Mi ne možemo bez euharistije (mise): susret s uskrslim daje nam snagu…”

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. A na misi u 11 sati sjetit ćemo se našeg biskupa mons. Mile Bogovića: on je na današnji dan svake godine slavio s nama misu, podijelio uskrsnu radost i nadu.

U Slunju u 11 sati

U našem kraju trešnje cvjetaju