Danas Jurjevo: slavlje u Lađevcu, Korenici… Biskupovo pismo – Preminuo Zlatko Božičević

23 tra

Danas crkva slavi sv. Jurja mučenika Rođen je u III. stoljeću u Kapadociji (Palestina). Potjecao je iz plemenitaške obitelji, što ga je obvezalo da postane vojnik. Ubrzo je među vojnicima stekao veliku popularnost, a za nagradu postao je zapovjednik jedne satnije. Potom postaje i zapovjednik bojišta. Ali Juraj je veoma rano postao kršćanin i zbog svoje vjere došao je u sukob sa zapovjednom strukturom u vojsci koja je bila poganska. Bio je član Vojnoga vijeća u svojstvu časnika. Veoma brzo uvidio je da se mora izjasniti i dati dokaz svoje vjere, ne krijući da je kršćanin. Nakon majčine smrti svoj bogat obiteljski imetak razdijelio je siromašnima, a svojim robovima dao je slobodu i počeo živjeti intenzivni kršćanski život. Veoma je popularan  u istočnoj i zapadnoj crkvi. Mnoge su crkve posvećene sv. Jurju. Tako u Lađevcu danas slavimo Jurjevo. Osim Lađevca Jurjevo se danas slavi u Korenici, Sv. Jurju, Gračacu, Zagorju Ogulinskom…

1606131f

Crkva sv. Jurja u Lađevcu

Snimak na Jurjevo 2017. u Lađevcu!

Slavlje Jurjeva danas u Lađevcu: misu u 12 sati predvodi vlč. Mile Šajfar!

Donosimo pismo gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića svećenicima Slunjskog i Ogulinskog dekanata!

Slavlja sakramenata na području Ogulinskog i Slunjskog dekanata

Poštovani župnici,

primili smo dopis Stožera civilne zaštite Karlovačke županije (KLASA: 810-01/20-04/02; URBROJ: 2133/1-01-01/02-20-40) od 22. travnja 2021., u kojemu Stožer, sukladno zaključcima današnjeg sastanka Stožera i predstavnika dekanata Katoličke crkve na području Karlovačke županije, predlaže da se podjela sakramenata Prve Pričesti i Svete Potvrde u župama na području Karlovačke županije, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, odgode do 1. lipnja 2021.

Ovaj Biskupski ordinarijat zaključuje da neće odgađati predviđena slavlja Svete potvrde o kojima ste obaviješteni u dopisu Br. 86/2021. od 8. travnja 2021.

Ukoliko netko od župnika, na području Ogulinskog i Slunjskog dekanata, smatra da treba odgoditi slavlje Svete potvrde u župi kojom pastoralno upravlja, neka o tome na vrijeme obavijesti Biskupski ordinarijat u Gospiću.

Ovime vas također potičem da slavlja Svete potvrde i Prve pričesti u vašim župama organizirate na dostojanstven način, poštujući pri tome epidemiološke mjere.

S poštovanjem,

Biskup Zdenko Križić

                   

Preminuo je u 65. godini života ZLATKO BOŽIČEVIĆ iz Slunja, 14. dom pukovnije. Bio je dugogodišnji član DVD-a Slunj. Pogreb u subotu 24.04.2021. u 15 sati na groblju u Slunju. Za njim žali supruga Mare s djecom, braća Mika i Tomo s obiteljima, rodbina, prijatelji i znaci