Tmurno i hladno – Preminuo 25 dana nakon ređenja – Isusovi prijatelji – Krizmanici 1985

28 tra

Zato što je svoju privatnu kapelu stavio na raspolaganje za misu osuđen je kineski katolik na kaznu od 25.000 Eura. To javlja rimska tiskovna služba AsiaNews. Kineski 56-godišnji katolik Huang Ruixun stavio je na raspolaganje kapelu i ostale privatne prostorije biskupu Peter Shao Zhumin-u i grupi od 20 vjernika. Osuđen je  “za ilegalne religiozne aktivnosti” kaže se u presudi. U nedavnoj prošlosti tako je bilo i na ovim prostorima za vrijeme komunističke diktature. Posebno su bili zaduženi ljudi koji su pratili život i pastoralni rad crkve i svih onih koji su mislili svojom glavom. Polustoljetno jednoumlje ostavilo je slojeve u glavama pojedinaca. Neki čak žale za takvim vremenima. 

Preminuo mladomisnik – Otac Livinius Esomchi Nnamani, koji je zaređen za svećenika u svojoj bolničkoj sobi na Veliki četvrtak ove godine – uz posebno dopuštenje pape Franje – preminuo je od leukemije u 31. godini života. Sprovod mladog nigerijskog svećenika održan je u Rimu 26. travnja u župi San Giovanni Leonardi. Dakle, živio je kao svećenik 25 dana. Biblijska nas mudrost uči da se život ne mjeri brojem godina nego ljubavlju koju smo unosili u ovaj svijet. Ako je netko živio kratko po ljudskim mjerilima po Božjim mjerilima može biti sasvim drugačije.

Zvati se Isusovim prijateljem – Kako je lijepo zvati se i biti Isusov prijatelj! Isus je smatrao potrebnim istaknuti da se ne radi o slugama i gospodaru! Radi se o prijateljima koji mogu kušati svježinu njegove ljubavi koja je potvrđena ranama na rukama. Radi se o prijateljima koje on uvodi u besplatnost, gdje nema računa i trgovine, o prijateljima koji uče oprost i bezgraničnu ljubav koja izvire iz nepresušnog izvora. Koja je sila koja pobjeđuje ovaj svijet? Zar sofisticirano oružje koje je napravljeno da što više razori i uništi? Takav je svijet već poražen jer je u njega ugrađen virus samouništenja. Kako je lijepo biti i zvati se Isusovim prijateljem! Takvi imaju pravo ulaska u Očevo srce!  

Nastavlja se tmurno i vlažno vrijeme u našem kraju. Treba zagrijavati prostorije i toplije se oblačiti.

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata novih je 111 slučajeva zaraze korona-virusom a preminula je jedna osoba – izvijestio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. 

U Indiji zahvaćenoj novom varijantom virusa dnevno bude zaraženo 300.000 ljudi. To su službene brojke ali je situacija u stvarnosti mnogo gora. U bolnicama nedostaje kisika a leševi preminulih kremiraju se i na ulicama.

Iz albuma:

Krizmanici 02.04.1985. u Slunju. Bilo ih je 79 a krizma je bila pred crkvom, na otvorenom. Krizmao ih je nadbiskup mons. Josip Pavlišić a župnik je bio tada mons. Tomislav Šporčić