350. obljetnica urote Zrinskih-Frankopana: u Cetingradu prigodni program

30 tra

Danas spominjemo 350. obljetnicu pogibije hrvatskog bana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30.04.1671. – 30.04.2021.).

U Cetingradu je danas prigodni program:

13.00 – Sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije; 13.45 – Počast hrvatskim junacima kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima i kod poprsja dr. Franje Tuđmana; 14.15 – Stari grad Cetin: Hrvatska himna „Lijepa naša domovino“, prigodna riječ u povodu spomendana Zrinskih i Frankopana, otvaranje projekta „Cetingrad u hrvatskoj književnosti – August Šenoa: T”urci idu; godina čitanja“, prigodni domjenak i razgovor

Podsjetimo se na ovaj događaj: Petar Zrinski je zajedno sa svojim šurjakom Franom Krstom Frankopanom nastavio borbu za prava Hrvatske koju je započeo njegov brat Nikola. Povezali su se s mađarskim pobunjenicima. Ali su se pojavile različite ideje i interesi. Bečki dvor, koji je uveo apsolutizam i potiranje narodnih prava, doznao je za pobunu. Urotnička je mreža bila presječena i obavijesni krug među urotnicima. Car Leopold I pozvao  je hrvatske velikaše 1670. u Beč tobože zbog pomirenja. Odmah ih je zatočio te su 18. travnja 1671. osuđeni zbog uvrede kralja i izdaje zemlje i to na smrt odsijecanjem glave i desne ruke. Pogubljeni su na današnji dan 1671. Dvojica velikaša uoči smrti oprostili su se i napisali oproštajna i potresna pisma svojim suprugama. Bili su grubo pogubljeni na zgražanje čitave Hrvatske i svjetske javnosti. Njihovim smaknućem hrvatska je politička elita obezglavljena a Hrvatska ušla u razdoblje nesigurnosti.  Ipak, ovaj događaj nadahnuo je mnoge misleće Hrvate na otpor tuđincima.

Potresno pismo prije smrti koje je Petar Zrinski uputio svojoj supruzi Katarini: iste godine ovo je pismo prevedeno na nekoliko svjetskih jezika!