40. obljetnica atentata na papu Ivana Pavla II – Gospodinovo Uzašašće – Sajam u Slunju

13 svi

Na današnji dan 1981. svijet je potresla vijest: izvršen je atentat na papu Ivana Pavla II. Atentator Agca ispalio je nekoliko metaka u sv. Oca iz neposredne blizine. Liječnici su mislili da neće preživjeti.  Ipak, sv. Otac je preživio. Njegov osobni tajnik , kasnije kard. Dziwisz izjavio je da je jedna ruka pucala ali druga vodila metke. Obistinile su se Isusove riječi: “Zmije će te uzimati u ruke i popijete li nešto smrtonosno neće vam naškoditi”. Veliki Papa trebao je izvršiti poslanje koje mu je Božja dobrota namijenila: vratiti nadu narodima koji su bili pod jarmom svjetskog komunizma. Isti je papa pomogao svim silama hrvatskom narodu da dođe do svog dostojanstva i slobode među europskim narodima. Posjetio je Hrvatsku čak tri puta. Papa je pokazao širinu srca: oprostio atentatoru! Njegova smrt planetarni je događaj: preminuo je 2. travnja 2005. u 21.37 sati u Rimu. Odmah su mase vjernika govorile: “Santo subito!” On je svetac. Smrt je zapravo rođendan za nebo: tvojim se vjernima život mijenja ali ne oduzima!

Giovanni Paolo II è stato appena colpito. Era il 13 maggio 1981

Trenutak nakon atentata 13.05.1981.

Uzašašće Gospodinovo – Danas je blagdan Gospodinova Uzašašća. Isus je izvršio svoje poslanje: položio je život za ljude, umro i uskrsnuo. Ostao je s učenicima još 40 dana nakon uskrsnuća i onda uzašao “na nebo”. Otvorio nam je nebo, nebo nam je na dohvat ruke. Danas slavimo misu u slunjskoj crkvi u 18 sati! Druženje s Kristom koji nam je otvorio nebo i koji nas čeka ali koji je s nama na drugi način. Nemamo jačeg susreta s njim nego u misi. Isus se čudi tvrdoći ljudskog srca: koji uzvjeruje (i pokrsti se) spasit će se – poručuje jasno.

Danas je sajam kao svakog četvrtka u Slunju. Evo nekoliko snimaka!

Većina nosi maske i na otvorenom

Ima puno stvari koje nam nisu potrebne…ali dobro je pogledati

Velika ponuda cvijeća

U sajmu smo zatekli buduću županicu Martinu Furdek-Hajdin u društvu s  kandidatkinjom za slunjsku gradonačelnicu Mirjanom Puškarić

Pozdrav svima: onima blizu i onima daleko!

Treba posaditi u vrtove povrće a na prozore i balkone cvijeće