Udbina: sjećanje na Bleiburške žrtve – Slunj: krštena mala Elena

15 svi

Ugodan uglavnom sunčan dan. Mnogi žele danas na Udbinu. Zbog koronavirusa i dalje moramo održavati mjere opreza. Ipak, skupio se na Udbini velik broj vjernika iz raznih dijelova naše domovine. U 10 sati križni put: sjećanje na križni put 1945. kad su mnogi u koloni smrti završavali u masovnim grobnicama, jarugama, jamama…U 12.15 počela je misa pred crkvom. Desetak naših biskupa i 30-ak svećenika oko oltara. Pjeva katedralni zbor iz zadarske katedrale. Biskup domaćin mons. Zdenko Križić predvodi misno slavlje. Pozdravlja svoje kolege biskupe, predsjednika Sabora g. Jandrokovića, izaslanika premijera i ministra vanjskih poslova Radmana…Biskup Križić ističe u propovjedi: “Ovo je mjesto gdje molimo Gospodina da primi u svoj zagrljaj sve žrtve: one nevine kao i one koji su bile opterećene kakvom krivnjom. Ne smijemo isključiti iz naše molitve ni zločince žrtava, jer kada se netko opredjeljuje za zločin znak je da u sebi nosi puno jada, da je njegova duša prazna, da je njegovo srce zatrovano, da je njegovim razumom ovladala tama i da ne zna što čini. Zato je i Isus molio Oca nebeskoga za svoje mučitelje s naglaskom da oni ne znaju što čine jer žive u tami“ –  poručio je biskup Križić. Drugim riječima crkva ne moli za svete i dobre ljude nego za grješnike.

Na kraju mise biskup-domaćin mons. Križić zahvalio je svima na sudjelovanju. Slijedilo je polaganje vijenaca pred centralni križ. To su učinili predsjednik sabora i premijerov izaslanik.

Dolazak biskupa i svećenika pred oltar

Misa je slavljena na otvorenom, u sjeni crkve

Katedralni zvor iz Zadra

Biskupi oko oltara

Polaganje vijenca pred križ

Bila je zapažena  svečana odora povijesne slunjske  pukovnije

Vraćajući se sa Udbine pred naše oči dolaze kolone iscrpljenih,  jadnih i bespomoćnih ljudi.  Njihove masovne likvidacije bez suda i obrane prelazi u “banalnost zločina” ili “zločin iz zabave”.Radi se o desecima tisuća ljudi, među njima žena pa čak i djece. Jedan će anonimni pjesnik iz kolone smrti zabilježiti riječi: U Europi zvone zvona, došao je mir, po Hrvatskoj štekću puške, krvavi je pir! Ovi su zločini bili tabu tema sve do prvih demokratskih izbora 1990. 

Krštena mala Elena – Danas su u slunjskoj crkvi krštene dvije Elene: jedna u 10 sati koja je treće dijete Marka i Nikoline a u 18 sati pod misom krštena je Elena, prvo dijete Domagoja i Kristine. Kuma je bila Ana. Malenu su dopratili članovi obitelji.