Svećeničko hodočašće u Oštarije (Ogulin)

17 svi

Za ovogodišnje pouskrsno hodočašće svećenika Gospićko-senjske biskupije odabrano je svetište MB u Oštarijama kod Ogulina. Kišovit i pomalo jesenski dan nije bio smetnja svećenicima da se s biskupom mons. Zdenkom Križićem upute prema Oštarijama. U Gospinom svetištu u 10 sati oko 40 svećenika, obučeni u bijele albe, sa svojim  biskupom, započeli su misno slavlje. Molitva i pjesma vinula se iz 40 grla. Biskup je govorio svećenicima kao svojoj subraći u Marijinom svetištu: Marija je učenicima rekla da čine što Iusus rekne. Bilo je to prvo čudo Isusovo. Marijina poruka da slušaju Isusovu Riječ ostaje za sva vremena i generacije. Svećenici su poslužitelji Isusove riječi. Pričestili su se iz jednog kaleža ali umakanjem posvećene hostije. 

Nakon mise bivši župnik u Oštarijama vlč. Ante Luketić održao je jednosatno predavanje o povijesti ovog svetišta.  A burna je povijet ove crkve i svetišta. Podsjetio je da je 31. ožujka 1459. papa Pio II. (1458. – 1464.) izdao je svečano pismo (bulu), kojim obdaruje oprostima crkvu Blažene Djevice Marije, nazvane Čudotvornom (de Miraculis), jer je mjesto od davnine bilo poznato po čudesnim uslišanjima. Prema Frasu svetište je sagradio Martin Frankopan koji je 1453./54. sagradio i trsatsko svetište i samostan u Rijeci. Izgleda da je crkva neko vrijeme bila i katedrala. Bila je to najveća trobrodna gotička crkva u ovom dijelu Hrvatske. Crkva je doživjela tragediju 1521. i 1531. godine. Tih godina turske su čete popalile i porobile cijelo selo i zapalile crkvu. Ona je potpuno opustošena 1558.
Nakon prestanka turske opasnosti, 1668. godine sagrađena je današnja župna crkva kojoj je kasnije dograđen i toranj, dok joj se ostali dio nastavio urušavati.
 Ona je i danas omiljelo svetište u koje hodočaste vjernici iz bliže i daljnje okolice.

Nakon predavanja svećenici su se okrijepili u dvorani vatrogasnog doma u Oštarijama.

U svetištu MB Oštarske

Svećenici slve euharistiju s biskupom

Biskup mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje

Vlč. Ante Luketić progovorio je o povijesti svetišta

U Oštarijama nas je pratilo  kišovito vrijeme