Sv. Kvirin Sisački – Prve Pričesti, Krizma…

4 lip

Danas je spomendan sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika.  Živio je u vrijeme posljednjih velikih progona kršćana. Vodio je sisačku biskupiju od 284 do smrti 303. godine. Znao je da ga čeka mučenička smrt jer nije htio žrtvovati poganskim bogovima. Nakon batinanja bačen je u zatvor . Nakon tri dana predveden je rimskom  namjesniku koji ga je osudio na smrt. On je zaštitnik Sisačke biskupije koja se proteže preko Banovine do Krnjaka tako da graniči sa Gospićko-senjskom biskupijom.

Jedna vijest nas vraća u realnost. Naša ministarstva dodijelila su 1,5 milijuna kuna za stipendije progonjenima zbog svoje vjere. Radi se isključivo o progonjenim kršćanima iz zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike. Prijavilo se 5.500 mladih. Među progonjenima zbog vjerskog uvjerenja najprogonjeniji su u svijetu danas kršćani. 

Danas je lijepi sunčani dan u slunjskom kraju. Konačno dolaze topli dani koje smo čekali čitav svibanj. Danas je vjenčanje u 17 sati u slunjskoj crkvi.

U nedjelju 6. lipnja Prve pričesti i Krizma – Sutra u subotu 5. lipnja u Slunju ispovijed prvopričesnika u 10 sati, ispovijed krizmanika u Cvitoviću u 12 sati i ispovijed prvopričesnika u Cetingradu u 16 sati. Tako je u nedjelju 6. lipnja slavlje Prve Pričesti u Slunju i Cetingradu a u Cvitoviću slavlje Krizme!

                      †

Jučer je  na groblju u Drežniku pokopan Mirko Brozinčević iz Lipovače 42 koji je preminuo u 85. godini života. Za njim žale žena Ljubica, sin Željko, kćerke Mira i Milka, snaha, zetovi, unučad i praunučad