Sv. Efrem Sirijski – Predstavljanje knjige večeras u Slunju – Pješice iz Zagreba u Međugorje

9 lip

Crkva danas spominje sv. Efrema Sirca, đakona i najznamenitijeg kršćanskog pjesnika patrističkoga doba. Prva stoljeća dala su nebrojeno mučenika, plodnih pisaca i teologa. Sv. Efrem  đakon bio je i znameniti kršćanski pjesnik. Koristio se poezijom u teološkom promišljanju. Umro je 373.

Slunj: predstavljanje knjige dr.sc. Franje Jurića večeras u 19 sati u Pučkom učilištu Slunj – Večeras u 19 sati u dvorani Pučkog učilišta u Slunju bit će predstavljena knjiga dr.sc. Franje Jurića pod naslovom “BIHAĆ – sjedište Velike župe Krbava i Psat 1941-1945: opća obilježja ustroja i djelovanja civilne i vojne vlasti NDH u Velikoj župi”. Autor knjige mladi povjesničar Franjo Jurić vodi nas u jedno bremenito i višeslojno razdoblje povijesti. Komunistička historiografija prikazivala je povijest drugog svjetskog rata i poraća u crno-bijeloj tehnici. Stvarnost nije crno-bijela nego višeslojna. Ovaj povjesničar imao je hrabrosti upravo ući u analizu događanja ali sa više aspekata. To daje ovoj knjizi znanstvenu ozbiljnost i čitatelj dobava cjelovitiju sliku uzroka i posljedica koji su vodili završetku rata koji zapravo nije završen. Čuvari stečenih pozicija nazivaju svaki pokušaj sagledavanja cjelovite povijesti tog razdoblja “revizijom povijesti”. Nitko ne može zaustaviti objektivnu analizu povijesti. Knjigu će večeras predstaviti autor uz povjesničara Ivana Strižića u 19 sati u dvorani Pučkog učilišta. Ulaz slobodan ali bi dobro bilo staviti masku.

Naslovna stranice knjige

Iz Zagreba u Međugorje pješice – Sinoć je stigao u Slunj pješice Martin Golik. Krenuo je iz Zagreba pješice prema Međugorju. Nakon Karlovca noćas je prespavao u Slunju. Sudjelovao je jutros na misi u 8 sati i nastavio hodočašće u etapama prema Međugorju. Poželimo mu sretan put!

Martin Golik u Slunju na putu prema Međugorju