Slunj: predstavljena knjiga dr. F. Jurića: Bihać sjedište velike župe Krbava i Psat 1941-1945.

9 lip

Večeras u 19 sati u dvorani Pučkog učilišta u Slunju predstavljena je knjiga dr. Franje Jurića “Bihać sjedište velike župe Krbava i Psat 1941-1945″. Ovaj kulturni događaj – iako u znaku korona krize ili baš zbog koronakrize – zaslužuje posebnu pažnju. Ljubitelji povijesti mogli su doznati informacije o knjizi i odmah je nabaviti. Knjigu su predstavili mons. Mile Pecić, povjesničar Ivan Strižić i sam autor dr. Franjo Jurić. Među publikom primijećen je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, slunjska gradonačelnica Mirjana Puškarić i ljubitelji povijesti…Mons Mile Pecić među ostalim je rekao: ” Pred nama je knjiga na 412 stranica ovdje prisutnog autora dr. Franje Jurića.  Knjiga nas vodi u jedno relativno kratko ali teško razdoblje povijesti 1941- do 1945. ograničena na relativno mali geografski prostor  u kojem ima odraza europski konflikt – u pozadini kojeg stoje dvije totalitarne ideologije – koje nastoje postići dominaciju. Komunistička ideologija izišla je kao pobjednik 1945. i nametnula svoju povijest.  Komunistička historiografija opterećena jednoumljem, pisna je u crno bijeloj tehnici.  U narodu je živjela jedna druga povijest ili povijesno pamćenje koje se prenosilo usmenom predajom.  U emigraciji su pojedinci pisali i ostavili dragocjene podatke. Ako se netko usudio neke stvari drukčije sagledati  čekao ga je zatvor te je osumnjičen da pokušava napraviti reviziju povijesti.  Nakon  pobjede demokracije i obrane u domovinskom ratu stvoreni su uvjeti za objektivno pisanje povijesti. Ali, ne smijemo misliti da će to doći samo po sebi. Još je u nekim glavama ostalo jednoumlja koje se teško mijenja…Kad pogledamo bibliografiju, literaturu koju je autor koristio, onda moramo priznati da se uhvatio u koštac  s ovim neistraženim povijesnim razdobljem  ozbiljnošću znanstvenika. Knjiga će naći svoje mjesto u kućnim bibliotekama ljubitelja povijesti al i u velikm bibliotekama. Studenti povijesti moći će koristiti ovu knjigu za svoja istraživanja i nove doprinose povijesnoj znanosti sa ovih prostora. Zato se radujem ovoj knjizi i zahvaljujem autoru na hrabrosti i trudu”!

Povjesničar Ivan Strižić izrekao je mnoge komplimente knjizi. Autor se hrabro suočio s naslagama laži i manipulacija koje je trebalo strpljivo i argumentirano iznijeti na sud javnosti.  Sam autor je poduže govorio o okolnostima nastanka knjige i borbe s notornim lažima i manipulacijama. Nakon predstavljanja knjigu su mogli prisutni odmah nabaviti.

Autor knjige dr. Franjo Jurić

Dvorana Pučkog učilišta: obvezatne maske i razmak! U prvpm redu bihaćki gradonačelnik g. Šuhret Fazlić i slunjska gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić

Autor je stavljao potpis na knjigu