Blagdan Srca Isusova – Preminuli Nikola Nikolić, Roža Hodak i Josip Jakovljević

11 lip

Danas crkva slavi blagdan Srca Isusova, blagdan Kristove ljubavi koja je ušla u naš svijet. Cijena ove ljubavi je velika: ljubio nas je do smrti na križu. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu počinje se javljati još u jedanaestom i dvanaestom stoljeću. Posebno su njegovali ovu pobožnost neke redovničke zajednice. Dodatni razlog ovoj pobožnosti davala je ravnodušnost nekih kršćana prema Kristovoj žrtvi ljubavi. Blagdan se slavi u petak nakon druge nedjelje po svetkovini Duhova. To je upravo danas. Duhovni pisci ostavili su nam bogatu baštinu nadahnutu na pobožnosti Srcu Isusovu. Posebno mjesto zauzima pobožnost “devet prvih petaka”: onima koji se pričeste na prvi petak devet mjeseci zaredom Kristova ljubav jamči da će umrijeti u stanju milosti i okrijepljeni sakramentima i da će im božansko Srce biti sigurno pribježište u posljednjim trenucima.

Danas “ušminkavanje” centra Slunja prije turističke sezone

U Slunju je slavljena misa jutros u 8 sati a druga je večeras u 6 sati! Pridružimo se i odgovorima na Kristovu ljubav!

Ovaj kos navečer kasno i ujutro rano pjeva iz sveg glasa: to je njegova zahvala

Kraj “čudnovate” školske godine koja je bila u znaku virusa korone, maski, nastave online…Ipak, nije to izgubljeno vrijeme: mogli smo naučiti kako je naš život krhak, kako je naša civilizacija ranjiva, kako smo ovisni jedni o drugima…

                       

Preminuo je u 65. godini života NIKOLA NIKOLIĆ iz G. Vaganca 32a. Dana 15.10.1991. s grupom civila koji su pokušali u spaljenom selu Vaganac potražiti nestale uz pratnju JNA-a i Niških specijalaca. Ovi su ih izručeni  “Knindžama”, paravojnoj srpskoj formaciji koja ih je odvela u Korenicu gdje je prošli muke svake vrste. Nikola je prebačen u zatvor u Kninu gdje je nastavljeno mućenje. Razmijenjen je i nastavio živjeti s obitelji u Rijeci. Nosio je na tijelu i duši rane i posljedice dugogodišnje robije i mučenja. Sa suprugom Ankicom podigao je troje djece. Pogreb u subotu 12.06.2021. u 14 sati na groblju u Vagancu. Za njim žale supruga Ankica, sinovi Mihael i Danijel s obiteljima, kćerka Ana-Katarina s obitelji, rodbina i mnogi prijatelji.  Nek mu je laka zemlja koju je volio i nek mu Božja dobrota bude milosrdna a obitelj neka utješi nadom u uskrsnuće i život vječni. 

Nikola Nikolić (65)

Preminula je u 76. godini života ROŽA HODAK iz Drž. Seliša 79. Pogreb u petak 11.06.2021. u 15 sati na groblju u Drežniku. Za njom žale suprug Mile, sinovi Ante, Josip, Ivan i Marinko, snahe, unučad, rodbina

Preminuo je u Zagrebu JOSIP JAKOVLJEVIĆ iz G. Vaganca, sin Branka i Luce, rođen 1953. Branko i Luca podigli su inače 8 djece (od kojih je Tomislav poginuo u Dom. ratu). Josip je sa suprugom Jelenom i djecom živio u Zagrebu. Mjesto i datum pogreba objavit ćemo naknadno.