Zločin u Šajfarovu gaju – Kolone prema jugu

19 lip

Na današnji dan 1944. godine počinjen je zločin u Šajfarovom Gaju koji je duboko utisnut u kolektivno pamćenje naroda ne samo slunjskog kraja. Nakon što je poginulo u jednom okršaju 29 partizana slijedila je stravična osveta nad nedužnim mještanima, civilima. Za osvetu pokupili su mještane sela Furjana, Salopek Luku. Barić sela, njih 200. Mitraljezi su već bili uprti u nedužne ljude i trebalo je početi strijeljanje. U međuvremenu dojahao je na bijelom konju partizanski kurir iz Budačkog (gdje je bio štab) s naredbom da je dosta 50 ljudi za strijeljanje. Odvojeno je 50 mještana za strijeljanje bez suda i obrane. Jedna žena, imenom Franciska Barić, pokušavala je spasiti svoga muža. Nije se htjela odvojiti od njega pa su i nju strijeljali 19. lipnja 1944. Tako ih je streljano 51. Pokopani su u masovnu grobnicu. Mještani nisu smjeli dolaziti i upaliti svijeću za svoje mile i drage. Rodbina je pokušala nakon protoka vremena staviti ogradu oko masovne grobnice ali su je morali rušiti po nalogu komiteta. Tek nakon pobjede demokracije i nakon oslobođenja okupiranog kraja 1995. mogli su ovu masovnu grobnicu obilježiti, staviti spomenik  i pomoliti se za ubijene.  O ovoj su tragediji pisali partizanski “povjesničari” trudeći se naknadno ovom zločinu dati “pravno” obrazloženje. Argumenti su im nikakvi. Jednostavno, radi se o zločinu nad nevinim ljudima bez ikakvog suda i mogućnosti obrane.

Danas u 10 sati okupila se u Šajfarovu Gaju rodbina ubijenih, predstavnici branitelja, gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić  sa suradnicima, župnik lađevački i slunjski, prijatelji…Molitvu je predvodio župnik vlč. Šimo Božić. Slunjski župnik osvijetlio je tadašnje prilike i sam zloćin. Među prisutnima je i svjedokinja ovog strašnog pokolja gđa Mrkonja koja je tada kao sedmogodišnja djevojčica u krilu svoga dede gledala stradanje. Ona je htjela dedu spasiti ali nije pomogao dječji plač: dedu su streljali.

 

Vlč. Šimo Božić predvodio je molitvu

Gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić obraća se prisutnima

Gđa Mrkonja (sa štapom) kao sedmogodišnja djevojčica bila je svjedok pokolja

Pod kruškom tepkom u Šajfarovom vrtu okrepa

Sutra u nedjelju 20. lipnja u 16 sati vlč. Mile Šajfar  (njegova je rodna kuća u neposrednoj blizini grobnice) koji je župnik u Perušiću, doći će s grupom vjernika i pomoliti se za nevine žrtve.

Kolone prema jugu – Izgleda da je turistička sezona počela. Po onome što smo jutros vidjelu u Slunju moglo bi se reći da je doista tako. Koolon od jutarnji sati gmižu prema jugu. Poneki se zaustave u Slunju ali većina ide na odredište…

Jutros kroz Slunj prolaze nepregledne kolone automobila prema jugu: turizam se vraća na velika vrata!?