Migranti ne miruju – Godišnja skupština branitelja – Škola plivanja

9 srp

Susret s migrantima u našem kraju nije rijetkost. Preko granice s BiH svakodnevno upadaju u Hrvatsku, dakako ilegalno. Policija  ima velikih poteškoća u sprečavanju nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Ipak, ona to čini uspješno. Uz pomoć moderne tehnologije granica je pod nadzorom. Svaka ozbiljna država mora sprečavati upad ljudi bez dokumenata. Među njima ima potencijalnih terorista. Ima li smisla na pr. primiti toliko Afganistanaca da Europa postane Afganistan!? To bi bilo proširenje bezakonja i anarhije. Država mora voditi pametnu migracijsku politiku: primiti onoliko migranata koliko ih može integrirati a to znači zaposliti, pružiti im uvjete za život.  Ipak, u ovakvim okolnostima humanitarne udruge – kao i naš karitas – pomažu ovim ljudima na humanoj razini. Mogu se poboljšati uvjeti u kampovima. Nažalost, kretanje stanovništva na našoj planeti nitko ne može zaustaviti. Tome su uzrok klimatske promjene, politička i gospodarska nesigurnost…

Doznajemo da svaki dan u Hrvatskoj zatraži međunarodnu zaštitu pet migranata. U zadnjih pet i pol godina to je 10.372 migranta. Međutim, događa se da nakon što dobiju azil, migranti nestanu. Oni žele stići u bogatije zemlje gdje su socijalna davanja takva da mogu mirno živjeti bez rada. Tako podatak da je više od sedam tisuća postupaka obustavljeno govori da su tražitelji nestali. Ipak, među migrantima ima i visokoobrazovanih. Tako u Poljskoj 67,9% useljenika ima visoku naobrazbu ali oni dolaze iz Ukrajine. Mi bismo poželjeli takve migrante koji bi bili pravo demografsko i ekonomsko osvježenje.

Doznajemo da je trenutačno u tri prihvatna kampa na području Unsko-sanskog kantona (Bihać-Cazin-Kladuša) smješteno oko 1.250 migranata i izbjeglica. 

Slunjska tvrđava – simbol otpora agresiji sa istoka. Odolila je turskim osvajanjima. Danas se događa “tiha okupacija” Europe protiv koje ne pomažu utvrde ni oružje…

Nakon 4 godine javila se s. Glorija iz zatočeništva – „Šaljem srdačne pozdrave, blagoslovio vas Gosodin i podario zdravlje! Zatvorenica sam četiri godine i sad sam s novom grupom. Molite svi za mene“ – tako počinje svoje pismo kolumbijska č.s. Glorija Cecilija Narvaez Argoti, stara 57 godina, časna sestra franjevka oteta u Maliju (Afrika) 7. veljače 2017. Otmičari su joj dopustili da piše bratu Edgaru Narvaezu koji živi u kolumbijskom gradu Pasto. Svaki pokušaj oslobađanja do danas je propao.  Oteta je 7. veljače 2017. u mjestu Karangasso.

Godišnja skupština branitelja – Danas slunjski branitelji u večernjim satima održavaju svoju godišnju skupštinu. Nakon polaganja vijenaca skupštinu će održati u 19 sati u župskoj dvorani pod epidemiološkim mjerama.

Lavandu možemo vidjeti u Slunju pa i u centru. Plantažu lavande uzgaja Joso Bogović u Cerovcu

Asfalt će oko podneva biti usijan…

Uz Slunjčicu možemo doživjeti osvježenje

Škola plivanja – Od 06.07.2021. počela je Škola plivanja za prijavljene sudionike (djeca od 5. do 10. godina)  na otvorenom kupalištu rijeke Korane “Pod oltarom” s početkom u 16:00h. Škola plivanja trajat će 10 dana  (ali ćemo pratiti vrijeme i prilagoditi se). Molimo sve kupače da imaju razumijevanja za sudionike (djecu) dok traje Škola plivanja kako bi neometano naučili osnove plivanja. (Ines Mesić, Crveni križ Slunj)