Srebrenica i nogomet

12 srp

Dva događaja zaokupila su našu pažnju jučer i danas: obljetnica genocida u Srebrenici kad je od 13. do 19. srpnja 1995. ubijeno 8.372 Bošnjaka a drugi događaj je finale europskog prvenstva u nogometu. Na prvi pogled ludo je uspoređivati ova dva događaja ali oni imaju snažnu poruku. Jedna suluda nacionalistička politika napravila je krvavi trag od Slovenije, preko Hrvatske i BiH do Kosova. Srebrenica i Vukovar simboli su stradanja i bezumne agresije. Europa je mogla moralnim autoritetom i političkim sredstvima spriječiti ludovanje jednog nacionalizma u začetku. Velikosrpski nacionalizam pokazao je svu strahotu u ciljevima i metodama u ostvarivanju jednog mračnog projekta. Istovremeno nogomet kao kolektivna igra povezala je čitavu Europu u nadigravanju, lepršavom navijanju, radosti do suza. Ovo nogometno nadmetanje ima svoju ljepotu i prava je poruka europskim narodima da se natječu u humanosti, zaštiti slabijih, znanju i kreativnosti, kulturi, športu. Kršćanski korijeni Europu bi trebali zauvijek poštedjeti od ratova…Italija je osvojila prvenstvo u nogometu ovaj put. Čestitamo! Idući put to može biti Švicarska, Hrvatska, Poljska, Crna Gora…

Spomenik žrtvama slunjskog kraja: 350 žrtava

 

Talijanska nogometna reprezentacije prvak Europe

Noćas je palo malo kiše ponegdje u slunjskom kraju. Zemlja je i dalje žedna i čeka obilnu kišu. Dan je vedar i nastavlja se vrelo ljeto.

Crkva u Uru Kaldejskom – Crkva koja će biti izgrađena u Uru kaldejskom, u iračkoj pokrajini Dhi Qar, budi nade kršćanskoj zajednici u Iraku. Uz crkvu predviđena je i dvorana za primanje hodočasnika iz Iraka i svijeta. Odavde je praotac Abraham krenuo na put u obećanu zemlju pa je to sveto mjesto. Projekt je izradio irački ing. Adour Ftouhi Boutros Katelma te ga predstavio patrijarhu (i kardinalu) Sakou. Crkva će biti posvećena Abrahamu, ocu svih koji vjeruju. Hodočasnička će soba biti nazvana po papi Franji koji je 6. ožujka posjetio Irak te i ovo mjesto. Dodajmo da kršćani u Iraku vuku korijene od apostolskih vremena i oni su dio iračkog identiteta.