Lagano osvježenje – Preminula Stana Mišmaš

14 srp

Najljepša stranica ne samo sv. Pisma nego – po mišljenju jednog uglednog književnika – i svjetske literature je stranica u Evanđelju o izgubljenom sinu. Naša ljudska drama počinje našim rođenjem a završava smrću. Božja dobrota poštuje  našu slobodu ali očekuje da proniknemo njegovu ljubav i dobrotu. On nas ne kažnjava za naše ludosti. On čeka da mu uzvratimo na ljubav ili da se obratimo. On nas tada prima i ne spominje naše ludosti. Isus kaže da je radost na nebu velika, prava fešta, kad se čovjek vrati Božjoj ljubavi. Nažalost, naše vremensko putovanje je ograničeno. U njemu se rađamo za vječnost. Naše vrijeme je ne samo relativno kratko nego i neponovljivo. Ispravimo – dok imamo vremena – svoju sliku o Bogu. On nas ne kažnjava nego mi sebe izoliramo od Božje ljubavi što je zapravo pakao…Dok tako razmišljamo kako je dragocjen novi dan pa i ovaj danas, ne zaboravimo da on može biti zadnji na našem životnom putovanju ali isto tako može biti šansa da iziđemo iz sljepoće srca. To može biti razlog i povod “fešti na nebu”.

Jutros u Slunju

Do nas dopire mnogo vijesti iz zemlje i svijeta. U našem se kraju govori o dva oveća projekta: rekonstrukcija ceste od Taborišta kroz Slunj do Slušnice u dužini od 8 kilometara. Investicija je teška  oko 20 milijuna kuna. Radi se o proširenju. Posebno se raduju nogostupu stanovnici Nikšića, Taborišta, Novog sela kojima je dolazak u Slunj zbog silnog prometa lutrija biciklom ili pješice…Druga slična investicija je u kompleksu Baraćevih spilja (Rakovica). Slunjsko-plitvički kraj je relativno dobro očuvan od pustošenja i zagađivača. Dalje ćemo morati biti ekološki osjetljivi na sve zahvate. Hoćemo li moći spasiti naše čiste vode, izvore, bujad, netaknutu prirodu? Što će biti ako krupni kapital pokupuje napuštene zemlje i počne pustošiti?

Žedna zemlja u našem kraju (foto Joso Obajdin)

Jutros je pala slaba kiša u Slunju. Dakako, trebala bi padati čitavu noć da natopi žednu zemlju ali i malo osvježenje dobro dođe.

                            

Preminula je u 86. godini života STANA MIŠMAŠ u Karlovcu (učiteljica). Pokop danas 14. srpnja na groblju u Cetingradu (nakon mise u župnoj crkvi u 16 sati). Za njom žale sinovi Željko i Nikola, kćerka Renata (s obitelji), rodbina