Papa izišao iz bolnice – Vlč. Stanko u toplicama – Sajam u Slunju

15 srp

Papa Franjo napustio je bolnicu nakon uspješnog liječenja. To su javile sve svjetske agencije. Proveo je desetak dana u klinici “Gemell” u Rimu. Prije povratka u Vatikan zadržao se u molitvi u bazilici sv. Marije Velike. Bila je to molitva zahvale. Sjetio se u molitvi i svih bolesnika koje je susreo u bolnici.

Vlč. Stanko dobro se oporavlja – Vlč. Stanko Smiljanić, cetingradski župnik, nakon liječenja u bolnici premješten je u toplice u Topusko. Nakon kirurškog zahvata na kuku liječnici su mu preporučili daljnje liječenje u toplicama. Vratila mu se vedrina kojom je obasipao sve oko sebe. Kolege svećenici i vjernici Sinca i Cetingrada, Slunja i  drugih župa raduju se njegovom opravku. Želimo ga vidjeti među nama što prije. Nedostaje nam. 

Vlč. Stanko

Nasilje i sloboda – Već u obitelji učimo kako je moguće biti drugačiji. Obitelji s više djece povoljna je klima za odrastanje u različitosti. Učimo voljeti one koji su drugačiji. Zapravo otkrivamo da je bogatstvo u različitosti. Ovo su dobri temelji za budući život u društvu bez nasilja. Nezrele osobe smatraju život ratom u kojem se gubi i dobiva. Takvi se služe silom da se izbore za svoje mjesto pod suncem. To vodi u društvo nasilja, podvala…Trebamo se učiti da život nije rat nego da se našim različitostima možemo obogatiti. Trebamo učiti da drugi ne treba biti po našim zamislima i shemama nego da je jednostavno drugačiji. Roditelji će tako prepoznati u svojoj  djeci neponovljive osobe, različite, koje ne mogu “savijati” kako im se sviđa. Energija koja je u nama može biti rušilačka ali može i graditi solidarnost. U početku treba promijeniti način svog promišljanja, svoju životnu filozofiju. Dragi Isus je u tom pogledu “istina, put i život”!   

SAJAM U SLUNJU

Jutros je ugodno u Slunju. Malo osvježenje dobro nam je došlo. A četvrtak u Slunju posebni je dan. Unatoč svim nedaćama sajam se održava. Tako i danas: od ranih jutarnjih sati trg pred crkvom ispunjen je štandovima ina kojima se nudi svakovrsna roba, voće i povrće.