Godišnjica stradanja Borićevca – U Josipdolu sjećanje na poginule branitelje

24 srp

Danas je u Borićevcu sjećanje na stradanje ove župe na početku Drugog svjetskog rata. Ovdje su 27. srpnja 1941. četnici (koji su se nekad predstavljali kao partizani)  pokupili mještane sela Ivezići (koji su bili Hrvati) nedaleko sela Brtonja.  U jamu su bacili 28 osoba: među kojima je bilo djece od 3 do 18 godina. Ovaj je zločin komunistička vlast skrivala i paradoksalno slavila kao  dan “ustanak naroda Hrvatske”. Za postojanje jame se znalo ali se moglo samo šaptati i prenositi usmenom predajom. Ovo nije jedina jama. Ovo je bio samo početak etničkog čišćenja Hrvata iz istočne Like. Velika župa Borićevac zbrisana je sa lica zemlje, slijedilo je čišćenje hrvatskih naselje preko Udbine do Prijeboja.  Godine 2014. u organizaciji Ministarstva branitelja počela je ekshumacija žrtava iz Dabine jame. Izvlačenje žrtava uradila je Gorska služba za spašavanje. Pronađeni su ostaci 19 žrtava, od dječje dobi do staraca. Druge jame skrivaju ostale žrtve.

Danas je u Borićevcu komemoracija žrtava. Pronađeni ostaci žrtava sahranjeni su na groblju. Upravo će danas početi na groblju molitva i odrešenje a nastavak u župnoj crkvi misom. Svake godine dođu ovamo raseljeni stanovnici Borićevca ili njihovi potomci kao i ljudi iz raznih dijelova Hrvatske. Borićevac ostaje naša rana, naša suza i naša snaga.

2707161a

Dabina jama kod Borićevca

2707161h

Župna crkva u Borićevcu /spaljena 1941. obnovljena brigom i marom mnogih znanih i neznanih/

Sjećanje na poginule u Jospdolu – Vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan predvodio je u četvrtak 22. srpnja u Josipdolu u župnoj crkvi  misu za poginule hrvatske branitelje. Bio je to završni događaj cjelodnevne proslave Dana hrvatskih branitelja ogulinskog kraja.  Uz župnika u misi su  sudjelovali župnik preč. Željko Blagus, ministar branitelja Tomo Medved, županica, braniteljske udruge, načelnik općine..

 

Kroz Slunj prođe dnevno tisuće vozila, motorista…Neki se zaustave i popiju kavu. Veliko će slavlje biti kad Pelješki most bude pušten u promet: tada će Hrvatska komunikacijski biti spojena od istoka do zapada, od sjevera do juga. Slunj ostaje i dalje u središtu Hrvatske!