Sv. Marta – Sajam u Slunju – Pelješki most

29 srp

Danas slavimo svetu Martu. U njenu obitelji Isus je često svraćao kao dragi gost. Imala je sestru Mariju i brata Lazara. Ona je primjer gostoljubivosti. Trudila se da Isusa ugosti što bolje. Njena sestra Marija sjedila je i slušala Isusa. Marta se požalila Isusu ali on je rekao da je Marija izabrala bolji dio. U našim brigama, aktivizmu, radu možemo izgubiti vezu s Isusom. Bez Isusa ili bez veze s Isusom naš rad  može postati bijeg u prazninu. Duhovni ljudi znali su u najvećim brigama ostati u molitvi. Ne samo da to nije izgubljeno vrijeme nego je molitva dala smisao radu. Europska kultura nastala je na geslu: ora et labora tj. moli i radi. To je kao let ptice: ptica skladno leti ako se služi sa obadva krila. Ako se služi samo jednim krilom skladni let je nemoguć.

Danas je sajam u Slunju kao svakog četvrtka. Vreli sunčani dan. U jutarnjim satima posjetitelja sajma je znatno više nego oko podneva zbog vrućine.   

 

 

 

Štandovi na kojima se nude domaći proizvodi iz okolice

Obilje voća i povrća

 

Pelješki most spojio Hrvatsku – Hrvatska ima neobičan oblik. Neki je uspoređuju s bumerangom ili potkovom. Ovakav oblik Hrvatske posljedica je stoljetnog otpora Osmanlijama koji su prodirali prema Europi. Ovdje je otomanska sila zaustavljena. Prekid hrvatskog teritorija kod Neuma također je posljedica turske agresije.  Područje Neuma ustupila je 1718.  godine Turcima Dubrovačka republika koja je inače skupo plaćala slobodu i samostalnost. Ova podjela ušla je u republičke granice Titove Jugoslavije. Badinterova komisija priznala je republičke granice i njih se nije moglo prekrajati. Takva je Hrvatska međunarodno priznata i takva je ušla u EU  tj. u  “dva dijela”. Izgradnjom mosta na Pelješac Hrvatska je opet teritorijalno povezana a to je interes i EU. Kad je bilo govora o izgradnji mosta – pravog građevinskog pothvata – jedna je žena rekla: “Ako bude izgrađen most ja ću s njega skočiti!” Most je izgrađen i sada ta gospođa treba izvršiti svoje obećanje. Njezin je zet na to podsjeća svati dan! Vjerujemo da će umjesto nje to učiniti jedan športaš. Mogla bi – na temelju ove priče – postati tradicija da hrabri momci skaču s Pelješkog mosta u more! Tko će prvi s njega skočiti u more: jedna dama u godinama ili mladići! Ova je gospođa bacila rukavicu! Ova se priča vrti na društvenim mrežama. Svatko joj nešto doda. Baš nas zanima tko će to prvi učiniti!..