Blagaj: slavlje sv. Ane

1 kol

U naselju Pavlovac kapela je sv. Ane. Ovdje smo slavili na sam blagdan 26. srpnja misu. Došli su neki čak iz Amerike u rodni Pavlovac. Danas smo slavili sv. Anu u župskoj crkvi u Blagaju u 14 sati. Lijepi sunčani dan, ceste zakrčene automobilima. Turizam je ove godine na početku kolovoza ušao u Hrvatsku na velika vrata: ceste su zakčene u svim pravcima. U 14 sati misu je u župnoj crkvi predvodio župnik. Narod je ispunio crkvu a jedna grupa ostala je pred crkvom. Ipak, mjere opreza i dalje poštujemo. U crkvi su svi s maskama na licu. Narod je lijepo i glasno pjevao, molio. Župnik je osvijetlio lik sv. Ane koja je sudjelovala u Božjem planu. A Božji plan se ostvaruje. Joakim i Ana dobili su dijete Mariju u kasnim godinama pa je sv. Ana zaštitnica rodilja i majki koje željno očekuju dijete. Najveće čudo je što postojimo, što jesmo. Materijalne stvari ne mogu zamijeniti život, ne mogu nas spasiti. Krist nam je ponudio život. On je hrana života vječnoga. Vjernici svoj život grade na uskrsnuću tijela i životu vječnomu.

Mnogi su pristupili pričesti što je župnika posebno obradovalo. Na kraju je pozvao vjernike na značajne obljetnice koje padaju u ovaj tjedan: dan domovinske zahvalnosti, dan Grada Slunja, dan općina Rakovica i Cetingrad. Misama zahvalnicama sjećamo se poginulih i mučenih te zahvaljujemo za dar slobode.

Nakon mise narod je ostao pred crkvom. Zasvirale su tambure i začula se pjesma. Još smo pod opasnošću zaraze pa su ljudi pomalo oprezni. Ipak, zbor sv. Ane pomalo nas je vratio u stara dobra vremena. Mladi kojih je ovdje bilo,  jamstvo su da će ovaj susret vjernika na sv. Anu preživjeti sve izazove

 

Trenutak Pričesti

nakon mise pred crkvom

Zasvirale su tambure i začula se pjesma

Uz vlč Željka Volarića, porijeklom iz Pavlovca a sada župnika kod Nove Gradiške (i dekan novogradiški), danas smo otkrili još jednog mladića koji vuče korijene iz Blagaja a koji se priprema za svećeničko ređenje. Prezime mu je Turkalj. Odrastao je u N. Gradiški. Danas je došao u Blagaj s trojicom prijatelja iz Trogira gdje je na praksi. Poželimo mu hrabrost u svećeničkom zvanju!