Dan grada Slunja svečano proslavljen

6 kol

Mnogi turisti koji prolaze kroz Slunj primjećuju okićen grad zastavicama. Neki zastanu i doznaju o čemu se radi…Čitav dan Slunj danas slavi. U 10 sati crkvu je ispunio narod i predstavnici javnog života grada Slunja i županije. Ponajprije tu je potpredsjednik vlade i ministar branitelja g. Tomo Medved, županica  Martina Furdek, gradonačelnik Karlovca, načelnici općina Cetingrad, Rakovica, Grude…Misu je vodio župnik  (biskup mons Zdenko Križić ispričao se) pridružio se vlč. Šimo Božić. Za orguljama prof. Anka Čuić…Župnik je povezao dan grada i blagdan Preobraženja: Isus je pred svoju smrt učenike načas uveo u drugačiji svijet. Oni su oduševljeni i ne žele se vratiti u ovaj svijet. Ali, Isus nas šalje baš u ovaj svijet. Glas “Njega slušajte” dolazi do našeg uma i srca. On nas jedini može povesti u  preobraženi svijet.

Misa u župnoj crkvi za domovinu i poginule branitelje

Misu je predvodio župnik uz vlč. Šimu Božića

Nakon mise u župskoj dvorani na čašici pića

Nakon mise održana je u dvorani Pučkog učilišta svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio njen predsjednik Jure Katić. Himnu je otpjevala vrhunski Lidija Lapić. Gradonačelnica Mirjana Puškarić izvijestila je o projektima koji su fazi ostvarenja ili u planu. Most sv. Ivana u Rastokama nastavit će se raditi. Od projekata spomenima samo neke: poboljšanje vodovodne mreže, rekonstrukcija D1 u dužini od 8 km (s pločnikom), rekonstrukcija opreme dječjeg vrtića…Grad će i dalje ulagati u kulturu i šport.

Posebno je bilo zanimljiva dodjela nagrada i priznanja: nagradu za životno djelo dobio je posthumno Nikola Živčić (nagradu je primio brat), Nikica Sminderovac za istaknuti rad u športu i kulturi, KUD “Lađevčani” za dugogodišnji uporni rad u njegovanju kulturne baštine (priznanje primila Dragica Bijonda). Mirko Živčić primio je priznanje za istaknuti društveni rad. U ime nagrađenih zahvalio je brat pok. Nikole Živčića.

Lidija Lapić iznenadila je sve prisutne izvedbom hrvatske himne: ima glas za pamćenje!

Gosti na svečanoj sjednici

Gradonačelnica Mirjana Puškarić dala je izvješće o projektima

Nagrađen je KUD “Lađevčani” : priznanje primila Dragica Bijonda

Nagrađeni s gradonačelnicom. A nagrađeni su Nikola Živčić (posthumno), KUD Lađevčani, Nikica Sminderovac, Mirko Cindrić (Furjan)…

Obratila se županica Martina Furdek

Saborska zastupnica Nada Murgić

Župnikova homilija: Danas, na Dan grada Slunja, crkva slavi blagdan Preobraženja Gospodinova. Jedno i drugo se nadopunjuje, zapravo Isusovo preobraženje daje smisao našoj zemaljskoj domovini, našem životu u zajednici.

Danas zahvaljujemo za dar domovine, naše zajedničke kuće koju i dalje izgrađujemo, obnavljamo, uljepšavamo ali ne samo tako da izgradimo što više autocesta i nebodera, nego da naši odnosi međusobno budu u perspektivi vječne domovine.

Čovjek ulaže napor da iziđe iz ivakvog ograničenog svijeta. Filozofska misao nastavlja tamo gdje nauka prestaje, umjetnost otkriva neviđenu ljepotu i sklad…Ali, dragi Isus nam otkriva ljubav koja je pokrenula svijet, održava ga i vodi. Glumac Božidar Alić, preminuo u 66. godini života, ovako je to izrazio: tražio sam odgovore na mnoga pitanja i nisam našao. Ali, kad dođe sestrica smrt dragi će mi Isus odgovoriti na ta pitanja! A evo dragi Isus nam danas daje uvid u budućnost. On je pred strašnom mukom na križu, učenici to ne razumiju: kako pravednik ili bolje sama Pravda i dobrota može biti razapeta i izrugana? Ne mogu to dokučiti. Zato ih je načas poveo u svijet drugih dimenzija koji je stvarniji od ovoga našega. Preobrazio se pred njima. To tijelo koje će biti uskoro razapeto pojavilo se u neopisivom sjaju. To je naše ljudsko tijelo koje sudjeluje u slavi djece Božje. Ostali su zapanjeni i nisu željeli napustiti takav svijet. “Dobro nam je biti ovdje!” – promucali su pred ushitom. Glas koji se tada začuo dolazi i do naših ušiju: Slušajte ga! On je došao da imamo život i da ga imamo u izobilju. On je sebe predao iz ljubavi u smrt zbog nas i našega spasenja. Nama su vjernicima prigovarali ateisti da nam je vjera opijum i zato da ne izgrađujemo ovaj svijet. A Isus nas šalje u ovaj svijet, jer je to Božji svijet. Ne treba puno filozofije: ljubiti Boga iznad svega a bližnjega kao samoga sebe. Vertikala i horizontala! Bez vertikale ljudska civilizacija je grobnica. Mi moramo proći svoj put križa ali s vjerom i ljubavlju. Onaj bolesnik od karcinoma mogao je reći: s Isusom nosim križ ali u znaku uskrsnuća.

Isus nas šalje u našu domovinu: izgrađujmo je po Isusovu primjeru: živjeti za druge! On nije živio za sebe nego za druge, do smrti nas je ljubio. Na toj crti Isusovoj su naši branitelji koji su živjeli i umrli za druge. Jedan poduzetnik koji je primijetio da je njegova radnica trudna reći će joj: Ne boj se, stojimo uza te. Bilo to četvrto ili peto dijete! To je civilizacija života, ljubavi, života za drugog.

Zabavni program do dugo u noć –  U popodnevnim satima zabavni program s djecom i za djecu: Brđanijada!

U večernjim satima grupa “Oaza” zabavljale je staro i mlado. Ugostitelji su nudili jelo i piće. Luna park nudio je djeci većoj i manjoj zanimljive igre. Ringšpil neprestano se vrtio…